Friday, 1 July 2011

Makan, makan dan makan. Jangan jadi hambe makan!!!

Assalamualaikum w.b.t dan salam Jumaat kepada anda yg mbaca blog ni. Tak tau la kalau ade orang baca ke tak sebenarnya. Hehe. Hari ni my buddy sangat excited sebab nak pegi swimming kat Pusat Akuatik Darul Ehsan. Sanggattt teruja sampai tak tido sepanjang malam hanya untuk surfing video2 kat Youtube tentang teknik2 berenang kaedahnye. Final revision sebelum nak berangan jadi Bryan Nickson Lomas kot. Tapi takper la aku pun ade praktis kuak rama2 gak malam tadi sambil bergelimpangan atas tilam.

Cutee sangattt~ Kan best kalau dpt berendam camni. huk2
Actually ni memang first timer untuk kitorang berdua so aku pun ikut skali teruja sebab aku memang dah ade bakat smulajadi untuk berenang berendam. And then tengok pagi ni macam tak panas sangat, so macam promising sgt sebab kitorg nak pegi pukul 9 pagi nih. Harap2 penjaga pusat tu tak feeling2 nak bukak pas solat Jumaat. Hehe.

Anyway, mase aku tgh jalan2 kat FB tadi aku jumpe some interesting hadith yang nak aku kongsi dan pahatkan kat dalam blog aku ni,

Sabda Rasulullah صلي الله عليه واله مس : " Barangsiapa yang kenyang dan tidur nescaya keraslah hatinya. "
[Al-Ghazzali]


Menurut Abu Bakar Al-Muzni : " Tiga jenis manusia yang dikasihi ALLAH iaitu:-
  • orang yang kurang tidur
  • orang yang kurang makan
  • orang yang kurang rehat "
[Al-Ghazzali]


Sabda Rasulullah صلي الله عليه واله مس : " Aku tidak tahu sesuatu yang lebih bahaya ke atas pengejar-pengejar akhirat selain daripada makan. "
[Al-Ghazzali]

Kannn...!! Tetibe lari topik plak. Tadi cite pasal brenang ni ape kes tetibe tulis pasal makan plak. Tapi ketiga2 hadis ni memang memberi kesedaran dan menjawab persoalan yang aku pening dok pikir dua tiga hari ni, knape aku trase berat jek nak pegi turun bawah berjemaah atau jogging macam sebelum2 ni.

Perrgghh~!!! Jangan sampai last2 die jadi burger sudah. Huk2~
Semuanye bermula dengan satu perkataan mudah: MAKAN!

So semuanya adalah sebab makan, atau lebih tepat sejak aku blajar masak ni. Maklum la stok bihun dah macam nak pegi kenduri, tambahan pulak dah pandai masak sket so semakin kerap pulak kelaporan ni. Pagi makan, petang makan, malam makan, last2 tido dengan kekenyangan. Tu belom masuk pagi esok bile rase stress time tgk perut, tapi tengah hari tetap rase nak masak! Ishhhyy~!! parah ni.

Lepas ni dah taknak tengok dah gambo2 makanan, apatah lagi mbayangkan mende2 yg boleh mbawa kepada kemalasan dan seterusnya kealpaan. To gain something, we must gave up something rite? And I don't want to gain weight just because I don't want to gave up eating. So sebab tulah aku post hadis2 tu kat dalam blog, so that I won't forget. At least next time I would not just think twice, but more than a hundred times before planning to eat.

Lastly, aku nak motivatekan sket hidup aku dgn tgk video klip ni:


Nampak best kalau mpunyai gaya hidup yg sihat kan~?? I really like this ad!
YOU ARE WHAT YOU IS.


Yang pastinya aku akan pastikan yang perut aku takder kuar fireworks mcm dalam video klip Katy Perry tu. Huahuahua sadiss~

Say NO to HIDUP UNTUK MAKAN~!! YEAHH!!

No comments:

Post a Comment