Tuesday, 26 April 2011

Tips nak menghadap Final.

Assalamualaikum!

Sekarang nih mesti sumer org tengah buzy menghadap buku kan. Maklumlah tengah minggu peperiksaan kaedahnye. So camner dengan preparation korang nak mhadapi "perang" yg bakal muncul x lame lagi? Berkaraoke? Main game? Meroyan? Ok lah tu kenn daripada x prepare langsung. Hak3.

Muke trauma mamat baju hitam lepas malam tadi gegeh main DOTA sdgkan kwn dier yg kat blakang tuh gegeh study.
So korang nak jadi yg mane? 
Tetibe mase aku tgh2 mandi tadi, aku tpikir nak kongsi dgn korang tips aku menghadapi final. Alah, aku tau la bukannye plajar cemerlang pong, tapi saje mane tau korang pun bley praktikkan tips2 aku ni. Gerenti x kan stress. Hehe.

TIPS MEMBUAT PREPARATION UTK FINAL
  1. Pastikan korang dah tau tarikh, tempat, mase, dan ape paper yg korang kene ngadap sem ni.

    Tu penting sebab pastu korang boleh bajet baper hari nak study, baper hari time limit yg korang boleh bajet untuk habiskan silibus, buat past year dan sebagainye. Aku pong camtu jugak, cume aku nih jenis yg pandai bajet n bajet bagus jek tapi akhirnye aku akan buat mende yg aku x bajet. Contohnye cam skrg ni, bajet nak study sbnrnye tapi last2 mblogging plak. Korang mampoo?? Sah2 la korang mampoo ken. Yg korang x mampoonyer adalah utk stick pada bajet korang tuh nnti. Baru korang tau susah ker dok nak mdisiplinkan diri.

  2. Tumpukan pada subjek2 kritikal tapi jgn pulak abaikan subjek2 yg "kacang".

    Mentang2 la paper 1st cume CTU or FOE korang bley jek kan feeling2 mcm dah abis final. Kononnye boleh cover sume topik dlm 1 malam jek, so 1 mlm tulah korang bermatian x tido untuk mhafal sgala bagai. Aku penah buat (slalu jek sbnrnye) mende ni mase dlu dgn Vanila Ais so aku tau la cmner keadaannye. Padahal lepas tuh gap untuk subjek2 seterusnye cume shari due jek, n then time tuh korang baru nak thegeh2 nak cover dari chapter 1. X ker hauk hidup korang nnti?

    Sebenarnye mende tuh bukan impossible cume agak risky jek. Kalau untuk subjek2 yg teorinye bleh digoreng ok lagik tapi jangan buat keje kalau ianya subjek yg melibatkan byk fakta2 saintifik yg korang kene hafal. Aku penah buat keje giler baca subjek BIO310 yg ader 16 chapter tuh untuk 1 malam jek. Dak DIS tau la cmne laharnye subjek tuh. Nasib bek x merepeat kan (dapat A- plak tuh, alhamdulillah).

  3. Jangan cek carry mark anda walau ape pun yg blaku!

    "Aik naper plak?? Bukan ker bile dah tau carry mark senang la nak bajet dapat A ke tidak." Ade sekor malaun in menyanggah. Memg la tujuan carry mark ni untuk memberi peluang student supaya mbajet peluang diorg untuk score final nanti, tapi bagi aku carry mark ni scara tak langsung akan mbawa pada natijah len pulak - iaitu overconfident kalau carry mark korang gemilang n demoralized kalau carry mark korang cam carut. I'm speaking from experience tau. Dsebabkan overconfident la aku cume dpt B+ jek untuk CHM201, padahal subjek tuh la yg senang giler kot nak score. Huk2. Terasa mcm mgecewakan miss pulak time tuh (skrg puan dah).

    So kesimpulannye, x perlu cek n just buat jer final dengan konfiden k! Sbb carry mark tuh dah already kekal so korang x bley nak buat ape2 untuk mgubahnye. So just tumpukan pada paper final yg bakal mendatang. InsyaAllah keputusannye x akan mgecewakan korang. Amin~

  4. Cari style sendiri untuk study - x payah ikot orang.

    Kalau citer pasal style study ni, ade 2 style yg paling popular - study group n individual. Tapi yg mjadi problem adalah golongan2 yg berada in between. Kaedahnye, diorg nak strive for the best, so diorg nak try ikot sgala style golongan2 yg diorg rasekan cemerlang. Biasenye yg jadi mangsa adalah golongan2 yg jenis lone ranger lah, di mane tetibe ramai pulak kan yg nak ikot diorg study. Sungguh merinserkan.

    For me, I prefer individual study rather than study group. Because for me, if I join any study group, two conditions would most likely to occur - if the group I'm study is people whom are close to me such as my best friends and such, it would in the end becoming a gossip group rather than a study group. In contrast, if the people whom I'm with is not really acquainted with me, it will eventually become an awkward situation for me - so how can I study in either conditions??

    So moral of the story, just find your own rhythm instead of imitating others. For those who prefer group studying, find the clique that was on par with you. Don't just drag other people with your own theory of effective learning. Okeyh cukup2 berangan mcm Mat Salleh.

    Satu lagi style aku, aku suke memuaskan nafsu tidor dlu before bangun pagi2 esoknye untuk study. Tapi sebaliknye my friend Syed Salleh pulak buang terus nafsu tidoq dier - x tido slame 2, 3 hari untuk study scare kamikaze n then trus hibernasi untuk 2, 3 hari lepas paper dier. So korang nyer style plak camner? Carikk sendiri.

  5. Konfiden, walau ape pun yang berlaku.

    Ni pun salah satu kunci kejayaan, yakin ape yg korang buat. Jangan sebab tgk kawan sebelah study sampai 5, 6 bijik buku atas meja korang rase yg die lebih banyak mengetahui dari korang. Tapi bile cek balik rupenye yg blambak kat atas meja tuh buku URTV, Mangga, Galaxie, Mingguan Wanita pastuh tetibe plak tselit Maskulin dgn Men's Health kat celah2 tuh. Sah2 la kwn korang tuh gayah or pengkid!

    So korang just baca jek ape yg korang rase penting dan jgn lupe tawakal, insyaAllah sume yg korang baca akan kuar. Masalah paling besar student ialah diorg tlalu membiarkan rase x konfiden menguasai diri, kaedahnye supaya diorg lebih rase gegeh untuk study. Hurm btol ker? Aku takot nnti last2 time final jadi blank, mcm yg blaku kat sorg classmate aku dlu. Die bukannye benggong, rajin giler plak tuh. Tapi dsebabkan ke-x-konfiden-an dier pada apa yg dier tau, last2 die jadi xtau. Mende nih sumer mindset korang sndri. So just set in mind yg dalam byk2 mende yg korang baca tuh, walaupun x habis cover ke ape tapi at least dah cover untuk sebahagian besar soalan dlm final tuh. Sekali lagi, tawakal jgn lupe.

    Habis tuh kalau tetibe ade soalan yg korang x cover n then berharga 20 markah pulak tuh, cmne?? Redha jelah dah memang bukan rezeki korang kat c-tuh. Sape suro x prepare awal2 kan. Kan dah meraung. Hak3.

  6. Tawakkal-tu-alallah.

    Ni yg paling last, dan jugak yg paling penting. Sbb segala aper yg korang buat x kan bermakna tanpa keredhaan dariNya. So selain persediaan akal dan pengetahuan yg ckup, persediaan rohani pun penting untuk korang ke medan perang, kaedahnye. Ingatlah segala ilmu tuh milikNya, Dia yg beri pada korang so bile2 mase jek Dia mampu tarik balik. So jgn lupe pada DIA ok.

    So time2 gini la korang dekatkan diri padaNya, buat la solat taubat untuk segala aper dose yg korang dah lakukan sebelum ni, dan jugak maybe dose yg mdatang. Plus baca la al-Quran untuk memudahkan minda korang mencerap segala ape yg korang nak study. Effectively proven.

    Walaupun nampak propah bilemane korang yg sebelum nak pegang sejadah pun susah tapi ape salahnye kan kalau ni mjadi titik tolak korang untuk berubah. Mane tau bkekalan insyaAllah. Buat ape nak pikir ape yg org lain akan pkir. Kalau Tuhan nak bagi hidayah tuh, sedajal mane pun manusia tetap bleh berubah. So x payah la nak pertikaikan urusanNya k.
Hurm, cukup la tuh 6 tips yang aku rase penting untuk menghadapi exam final ni, kalau korang rase masih x cukup, sila lah googling untuk input tambahan. Alahh kalau bagi banyak2 pun tapi korang setakat baca n then sambung berfacebook pun x gune jgak kan. Buang karan aku jek tulis banyak2.

Papepun, saya yg myimpan mohor besar Miss Malaysia Pahang, secara x rasmi dan x malunye ingin mengucapkan trimas kerna mbaca post ini dan good luck untuk final korang key, kate nyer Miss Bibiana Lee Abdullah. Bile nak btaubat jantan tuh pun aku pun x tau. Semoga Malaysia selamat dari bala bencana akibat perbuatan transgender yg tbukti makin transdangerous. Salam 1 Malaysiaa~

No comments:

Post a Comment