Wednesday, 31 March 2010

I'm Lost


the truth is.. im still confused.. i dont know what to expect in this journey of myself.. i tried to bring it back into the course of what i assume a true path, but in the end i realised that it is still bending towards somewhere else.. it's still going somewhere that only God's know where... I'm confused on what i am becoming rite now.. it's so much confusion between the right path and the path that I'm coursing into.. the truth is, im venturing much deeper into the abyss.. and i dont want to know on what to expect next..

i always asking myself, what am i want from this life.. but this question echoes around since the day i graduated from secondary school.. I've asked other people about this and hearing so many thoughts and consultation.. but still no more from myself.. im still blinded with the answer.. it's so pathetic... but still it is the truth.. i'm confused.. and i don't even know where to begin anymore...

Saturday, 6 March 2010

Kesah Benar di Suatu Petang yang Angker

Kisahnye bermula beberapa jam lalu.. tiada diketahui dari mana asal usulnye, namun yang pasti dongeng ini telah lama meniti di bibir setiap pelajar di UiTM Pahang nh.. mitos serta lagenda ini bermula sejak pembukaan blok baru yang terletak di atas tanah tinggi sri gading yang terkenal dgn pelbagai kisah mistiknya yang sentiasa menghantui mereka2 yang menjejakkan diri ke sana semasa kem PBSM atau Kesat atau yang sealiran dengannyer..

Namun bukan kisah seram dari belantara sri gading itu yg ingin dijadikan topik penglipur lara pada malam ini, tetapi kisah di sebalik blok baru yg kini telah rasminya dibuka oleh PM mase cuti CNY hr 2, yg tidak semua ketahui akan rahsia di sebalik hutan batu yg pada zahirnya permai itu..

Seperti yg sedia maklum, sebelum ini sering berlaku kisah di mana terdapat student2 yg mgalami gangguan2 ala2 supernatural apabila berada di blok tersebut.. yang paling kecoh adalah story di mana seorang plajar yg pergi ke kelasnye seorang diri di suatu petang yg suram kerana x mendapat msj dari lecternya yg telah telah meng-sms classmate yg lain bhwa kelas pd wak2 ptg tsebut telahpun dibatalkan.. dan die dgn naifnya sampai kelas tersebut..

Anehnya apabila die tiba di sana, semua "classmate" dan "lecturer"nye skali telah berada di dalam kelas tsebut, dan kelas seperti baru ingin dimulakan.. si mangsa yg langsung x mengesyaki ape2 trus masuk menyertai "kelas" tersebut... dan apa yg berlaku pada plajar yg malang itu?

tanye miss r****n..

Kini ade satu lg story hangat lagi yg baru berlaku pada hari ini.. kisah yg panas yg mjadi sebutan ramai mengenai seorg hamba Allah yg kononnye seorg lecturer nh.. mungkin ramai yg tertnye2 sapekah lect yg dmaksudkan..? subjek apekah yg diajarkannya..? sume curious kan.. tapi the truth is die bkn sebarangan lect.. die adelah lect yg xsepatutnye berada di kalangan lect.. SEORANG LECT MISTERI YG MENGHANTUI BLOK2 BARU DI UiTM PAHANG..

Korang ingat aku men2 ke?? dah mjadi bualan org kot tentg misteri lect yg x btauliah nh.. dan bukan seorg dua yang dah terjumpa dgnnye.. modus operandinye, bermula ala2 class biase, namun berakhir dengan hilaian n histeria student2 nye..

Dan suatu kisah benar telah terjadi pada diriku sndri di suatu petang yg suram, di tempat letak kereta yg aku dah x ingt kat blok mane.. d mane aku bersua dgn seorg lect pompuan bbaju kurung wane merah darah dikelilingi oleh beberapa oleh student laki yg bbaju putih.. mula2 aku just ignore jek diorg 2, dan xpk bkn2 sbb aku nk cepat balik ke kolej.. maklumla dah lewat ptg.. dan diorg pn bjalan agak jauh d belakang.. then tibe2..

Lect pompuan 2 rebah kat atas jalan! kaget aku dibuatnye.. aku tgk student2 yg kat sekelilingnye pun mcm mggelabah xtau nak wat pe.. diorg panggil aku mtk tolong.. so aku pun bjalan pantas ke arah diorg.. baru 2,3 langkah bjalan, tetibe lect 2 bangun dan merangkak! maunye x sentap aku..

Aku bhenti melangkah.. cuba menduga ape yg blaku seterusnye.. bile student2 die cube nk angkat die, die menggelepar dan meronta2.. mulut die meracau2 mengatakan sesuatu.. aku just tgamam melihat peristiwa nh.. aku cube mndekati lect 2 dan cube mbantu student die pgg lect 2.. dan tibe2 dalam separuh sedar lect 2 merintih sayu spt d dalam kesedihan...

"tolong..!! tolong semua.. tolong selamatkan mereka... semua bangunan akan hancur lebur.. kasihan.. ramai budak2 yang mati tertimbus kat situ... tolonglah sesiapa... tolong selamatkan mereka sebelum terlambat... sebelum bom itu meletop...!!"

Lebih kurang camnilah rintihan lect pompuan 2 aku dgr.. tp rintihan sebenar lebih sayu dan myeramkan.. pucat lesi aku melihatnya kerasukan sebegitu rupa.. die kelihatan seperti org yg diseksa.. spt berada di dalam kesakitan yg tramat sgt... tetibe aku teringat kisah lect misteri yg mjadi bualan org 2.. bulu roma aku trus meremang.. aku mendekati die, cuba menenangkan die... tapi die trus mencengkam lengan aku... dan die terus berkata dengan renungan yg tajam,

"kau pergi cepat!! pergi selamatkan semua sebelum semuanya terlambt..!! pergi selamatkn budak2 2... ade bom yg bakal meletop... dan mereka bakal terkorban.. carinya cepat sebelum banyak nyawa melayang...!!" serentak dengan 2 aku pitam..


Sedar2 aku dah ade kat alamanda, putrajaya.. aku konfius.. mase 2 waktu kat sana dah malam.. dan pusat belibelah 2 penuh dengan org lalu lalang di sana sini.. tapi kata2 lect misteri bbaju merah tadi masih terngiang2 di telingaku.. tetiba aku rase mcm dlm filem, dan aku adalah heronye.. dan ramai org bakal tkorban kalu aku lambat btindak!!

Dgn ditemani 2-3 org student bbaju putih 2, aku meluru ke depatmen sekuriti shoppg cmplex 2.. aku bjumpa dgn salah seorg yg btugas.. aku mceritakan padanya yg aku mdapat panggilan yg mgatakan tempat ini ade disembunyikan bom! pd mulanya die seakan susah utk percya, tapi memndgkan ini adalah isu kselamatan dan mlibatkan nyawa org awam, die bgegas utk mengambil langkah pencegahan - semua pengunjung diarah keluar dr alamanda tersebut..

Dgn sekelip mata pusat belibelah tersebut telah btukar mjadi pusat beli dan blah.. sume org bpusu2 mcari jalan keluar dr kompleks tersebut.. dan aku pulak tgh fikir, di mana pula nk kesan kedudukan bom 2?? kompleks tu terlalu besar utk mcari bom itu secara myeluruh.. dan adalah mustahil utk mlakukannya dlm suatu jgkamasa yg singkat.. aku harus pantas mcari pnyelesaian..

Tibe2 dlm kekalutan 2, aku teringat kate2 lect misteri 2.. "banyak budak2 yg akan terkorban dlm letupan 2.." so kesimpulan aku letupan 2 mestilah bermula pada tempat yg mjadi tumpuan kanak2.. so tempat yg paling obvious mestilah.... G-City Arcade! aku terus bgegas mengutarakan kepada pak guard kat c2 supaya mula mcari d area 2.. dan aku pon turut mencari.. sehinggalah tibe di suatu section semua pengawal mula bkumpul di luar satu pintu seakan2 teragak2 utk memasukinya.. seperti terdapat sesuatu di dalamnya yg mengancam mereka.. tp aku terus menolak pintunye dan meluru masuk...

Di dalam, suasananya sungguh mengejutkan.. di dalam bilik tersebut keadaannya spt sebuah kelas.. mungkin ini adalah suatu bentuk program interaktif yg dijalankan oleh pihak alamanda utk kanak2.. tapi aku pelik melihat riak muka setiap pelajar di situ.. sumenye menunjukkan muke gementar dan takut.. keadaan mereka seakan terpaksa berada di situ.. ade lebih kurang 30 org sumenye.. aku memandang meja guru di hadapan.. duduk seorang perempuan bertudung dan bercermin mata serta memakai baju merah... wajahnya tak tumpah seperti lect misteri 2!


Aku meluru kepadanya.. aku bertanyakannya di manakah bom itu disembunyikn.. die tsenyum sinis seraya mengeluarkan pistol dr bawah mejanya lalu diacukan kepadaku.. satu das tembakan dilepaskan memecah kesunyian, namun aku dapat mengelaknya.. die cuba berlari ke pintu keluar di belakang bilik tersebut, dan aku terus mengejarnya..

Sekali lagi die mengacukan pistolnya kepadaku, dan beberapa das tembakan dilepaskan.. aku tergamam apabila melihat darah berjujuran keluar dari tubuh.. tubuh perempuan misteri berbaju merah itu berlubang dijarah oleh peluru rifle yg dilepaskan oleh pengawal yg berada tidak jauh di belakangnya.. rupanya pengawal2 tersebut terus meluru masuk apabila mendengar tembakan yg pertama tadi.. perempuan itu menghembuskan nafasnya yg terakhir di situ juga..

Setelah segalanya selesai dan semua kanak2 diselamatkan, seorang pengawal memberitahuku bahawa bom telah ditemui di bawah meja perempuan terbabit dan telah berjaya dimatikan.. aku hanya tergamam di atas segala kejadian yg berlaku pada hari itu.. melihat kesan darah kering di lantai.. aku tertanya2.. jikalau inilah perempuan sebenar yg mnjadi dalang kepada pengeboman itu, siapakah pula "perempuan" yg aku temui di tempat letak kereta pada ptg td??

kucuba mencari pelajar2 berbaju putih yg menemaniku sebelum ini utk bertanyakan kepada mereka.. namun semuanya lenyap entah ke mana.. sehinggalah ke saat ini, setelah aku tersedar dari mimpi buruk yg panjang itu, aku masih tertanya2 tanpa dapat menemui jawapannya...

moral of the story, hati2 dgn lect korg, coz die mungkin lect yg aku citekan tadi.. hehe

NOTA: Qarin berasal daripada bahasa Arab bererti teman atau pasangan. Istilah qarin bererti roh-roh jahat, yang terdiri daripada makhluk-makhluk halus yang sentiasa mendampingi manusia, sejak seseorang itu dilahirkan sehinggalah dia meninggal dunia.