Wednesday, 6 January 2010

CSI: Tampin

Ape nak jadi ler dgn manusia zaman skarang nh.. baru bukak paper, ade jer citer2 ngeri yg kuar.. yg latest hari nh: atuk, nenek, anak, cucu sume kne sesah, dgn si atuk putus tangan kiri, si nenek putus tangan kanan, si anak putus kepala n si cucu tpacak pisau d dada.. Ngeri siot!

Mcm cite CSI.. tapi ni realiti.. dan ianya blaku di Malaysia, bkn Amerika..
xbleh nak dibygkan sape jer yg sanggup wat gitu kat sekeluarga 2.. ape je yg diorg buat sampai tpksa menanggung azab mati sbegitu rupe?? pinjam ahlong ke?? or pnagih dadah?? pmbunuh die sampai sekarang masih xjumpe lg uolz.. tp yg sadisnye, skrg nh npk sgt nyawa manusia tlalu murah.. kalu anak tikam bapak, cucu tikam datuk, mcm da very common.. pjenayah zaman skrg nh memg da xde sifat perikemanusiaan dah.. even meragut @ mrempit pon bleh gak mcederakan, kalu x mbunuh org len.. memg dhsyat dunia skarang nh..

kalau dulu, byk tpampang kat akhbar something yang menunjukkn org awam bjaya menumpaskan kegiatan jenayah cam ragut ke aper.. n ending die mesti peragut 2yg kne tangkap or tkorban n si mgsa bjaya mpertahankn jiwa n hrta die.. pendek kata mcm cite hindustan la.. tapi skrg nh yg ade kt paper just cite org2 yg mati akibat ptahankan diri.. or org yg tkorban sbb nk bantu si mangsa.. heroic deeds nowadays only leads to death!


so moral of the story, zaman skrg ni jgn pndai2 nk tnjuk hero kalu korg xde tali pinggang hitam dlm taekwondo or jurus terbang dlm silat.. or paling cikai pon ade pistol.. bleh gak men acah2 kat pjenayah 2.. n maybe die akn pk 2X before nk truskan keje gile diorg 2.. tp kalu pnagih dadah 2 just tembak je! sbb diorg bkn sdar pon ape yg diorg buat bile dah bwh pgaruh dadah.. jimat duit kerajaan drpd perabih kt pusat serenti tu bagi diorg mkn.. motif??? bile kuar bunuh org gak..

zaman skrg nh xbleh nk bdiplomasi sgt dgn golongan2 pjenayah nh.. just campak je duit korg 2 kalu nk slamat.. 2pun kalu sayangkn nyawa la.. bcoz pjenayah zaman skrang ni da xpkai otak.. diorg just ade nafsu jo.. korg yg ade otak nh la yg kne pk ape yg lg korg syg: harta or nyawa?? duit bile2 je boleh cari kn..

polis?? jangan harap la diorg nk tolong.. diorg just akn dtg bile tmpat 2dah jadi crime scene je.. mcm aku hilang moto dlu, bile g balai polis ape je yg diorg buat?? diorg just tau wat repot je.. then ayat last diorg memg xleh blah, "nnti kalo dah jumpe mto 2 jgn lupe repot gak kat kitorg." sengal x?! kalu aku yg kne carik sndri mto tu so watpe lak aku bsusah payah g repot kat balai?? bek aku repot kat rukun tetangga kg ke.. tok imam ke.. leh jgk rekrut org2 kg kt surau 2wat roadblock.. lg realistik! kalu xpcya tgk jela gerak khas 2.. ape je yg diorg wat.. just mbebel n bdrama je kn.. diorg pon taw sygkn nyawa uolz!


xpun kalu yg laha sket, back to de old ways la.. bela je hantu raya.. hahaha. tp pas2 memg gerenti bkn dunia je, akhirat pon sah2 la korg xkn slamat gak! tuntasnye, zaman skrg nh dah xbleh blembut lagi dah dgn pjenayah2 nh.. sume org da jadik ganas n kejam, so kite pon kne keep up jugak.. survival of the fittest la kan kononnye kn.. (thanx 4 nothing darwin!)


weh cdgn2 yg laha 2 aku gurau je tau! korg jgn jadi gile lak wat g2. emm.. ape yea pyelesaian tbaik utk atasinye?? aku rase time 2la korg kne ingat pada Allah.. redhalah pada ketentuanNya.. bdoa byk2 mintak pertolonganNya.. insyaAllah kalu bukan ajal korg kt c2, Dia akan melindungi korg.. at least kalu korg btol2 da berada d ambang maut pn, korg sempat jgk la nk ingat mgucap segala kn.. 2yg lebih baik.. tp yg penting bdoa la smoga kite sntiasa djauhkn dari tjebak dlm situasi g2.. ckupla ianya hanya skadar tv experience je..

No comments:

Post a Comment