Monday, 25 January 2010

Al-Fatihah kepada Yasmin Ahmad

Hari ni aku terbaca di Milenia tentang ulasan filem tbaru dari Allahyarhamah Yasmin Ahmad, muallaf.. tentang bagaimana liberalnye Islam yang ingin diketengahkan oleh Allahyarhamah untuk mjadi santapan rakyat Malaysia dan Singapura.. Fenomena yg dibawa oleh beliau sangat memberi impak kepada dunia hiburan di Malaysia amnya, di mana hasil karya beliau disanjung sebagai satu revolusioner terhadap kemaslahatan industri filem..

Tapi terus terang aku ckp, aku memg x minat sangat dengan hasil karya die.. Kalau sepet, gubra n mukhsin 2 wpun aku dah tgk tp aku xbleh nk konpem 100% yg aku memahami mesej yg ingin disampaikannye.. sbb kadang2 dirasakan agak melampau pndekatan yg ingin beliau utarakan, lbh2 lagi apabila menyentuh isu tentang Islam..

Contoh mcm yg kwn aku cite, kisah dalam sepet ke gubra aku xpasti pasal satu babak yg memaparkan seorang bilal yang memegang seekor anjing pastu g laungkan azan.. ape je msj yg die nak sampaikan..? memg ade dalil yang mgatakan pegang anjing yg kering tu xharam (mengikut mahzab Imam Hambali kalu xsilap), tp ni ke yg spatutnya ingin diajar kepada para penonton? lagipun rakyat Malaysia bmahzab Syafie bkn Hambali..

Filem bertujuan untuk mendidik sambil berhibur.. bukan untuk mengelirukan masyarakat antara yg hak dengan yang batil.. bende nh sdikit sbanyak akan memberi efek kepada masyarakat.. sbb masyarakat kita nh bkn bijak sgt utk menilai mende2 gini.. diorg lebih ske ikot semberono je tanpa pikir baik buruknye..

Sepatutnya beliau sebagai org yg lebih berilmu, lebih sensitif mengenai benda yg halal mahupun yg haram dlm mpersembahkn sebuah cerita yg mjadi tontonan masyarakat.. tak perlu la nak mcampuradukkannye.. kalau nak diikutkan dalam Islam, memg bende yg haram pun bleh jadi halal bila kena dengan waktu dan keadaannye.. cthnye time darurat dibolehkan mkn babi or arak dengan syarat dah xde mknan halal lain time 2 dan dikhuatiri kalau x mkn bleh mgancam nyawa.. tapi 2pun mkn sdikit stakat nk mgalas perut hingga bjumpa dgn mknan halal.. n x bermakna jika kte blakon sesat d padang pasir, dah boleh makan dah sume yg haram 2kn...

Moralnye, kalu dah suatu benda 2dah sememangnye haram jgn cuba nak mgasimilasikannye supaya mjadi halal.. sbb nanti akan mengelirukan masyarakat.. bukan sume yg menonton filem 2dari golongan yg tegar pengetahuan agamanya.. nnti diorg just assume bende 2boleh je.. then satu lagi mesej yg Allahyarhamah cuba bawak adalah penjustifikasian benda2 yg haram dengan memberi mesej bahawa wpun diorg terlibat dengan bende2 yg tkutuk, cthnye mlacur ke hape tp still akan dipandang mulia sekiranya hati mereka berniat baik.. dan dgn itu mereka still berada di landasan yg benar.. tp xnk la ckp lebey2 sbb dis is just my point of view..

Entahlah xtau nak judge sgt mende2 gini.. terserahlah kepada budi bicara penonton utk membuat penilaian.. mungkin beliau mempunyai niat lain bile membuat cite gi2.. sbb cite2 bgini akan membuat kita lebih berfikir dan menilai.. juga mesejnya secara xlangsung akan mberi kesedaran moral kepada masyarakat.. bkn stakat laha2 kosong je mcm filem2 lawak bodo yg mjadi modal kebanyakan pengarah filem sekarang.. bukan ape bende2 camnh wpun ade niat yg baik, tp tkot disalah erti masyarakat kita yg ktandusan ilmu agama nh.. bahaya..

No comments:

Post a Comment