Saturday, 30 January 2010

Fantastic work of art, that is Legion

I cant wait to see the new movie, Legion.. it's trailer really get my attention.. "what's happen when God lost faith in human, again?" so catchy, rite? nevertheless, the Christians are really done it this time.. first Constantine, and then this? they really like experimenting with their religion i guess.. that what makes me felt interest with Christianity, is how they make their religion as a vessel of art.. not devotion..

at the beginning maybe this religion are based on the true teaching of God through His servant Jesus, but as the history continues, this religion is systematically being changed and its fundamental is being altered in one way or another.. starting with the divinity of Jesus.. then the condemnation of Mary Magdalene.. it is like an art, which is always in motion yet so abstract.. and changes dramatically within the flow of time.. pieces by pieces the theology of Christianity is being broken up and reassembled many times by various person according to their own believes and dogma, and this definitely involves substantial changes in biblical literature and teachings.. therefore, modification of the true concept occurs..

the art is initially born from the divine revelations from a God to His messenger, Jesus but later on it develops into more mortally, less-divine but still dramatic intervention - a fabricated work of art.. i always fascinated with the biblical story - the story of Joan of Arc for example.. a story of whom a peasant girl claimed to possess a divine vision from God which asking her to liberate France from England.. thinking at the rational side of it, why God suddenly becomes interested in political issues? and asking for mortal being to do God's job?? that's just so christian! just like the priest, a man who definitely have sins of their own, suddenly possess the power to grant salvation to others!

maybe God has a point to lose His faith on His children.. the coup d'état of His power of salvation to mankind by the clergy really leads Him nothing to hold towards His servants.. sounds ironic for a man called God!

and then suddenly i remember the story of the Ecstasy of St. Theresa, of which i find out from the famous novel Angels & Demons and search for it at Wikis.. basically it is a story of St. Theresa, a woman of who claimed an angel come from nowhere to her and fuck her with a so-called holy arrow~ and that's something spiritual?? my God that's happen like everyday and everywhere after a wild "cocktail" party! but nevertheless i still like the sculpture though.. it has an art value in it, a pristine delicacy with a reflection of intimacy yet looks so pure and naive.. but not divine at all!

but in the end, christians always shows how they like their work of art changes and progress with the advance of time.. in the crucifixion of Jesus, they interpret it as a divine act of salvation via Jesus' blood, while the truth is just Jesus himself is being back-stabbed by his own apostles.. then the act of Emperor Constantine, which again alter the foundation of Christianity by making Jesus the son of God and mix it with pagan teachings.. then the selling of the Certificate of Indulgences and the Catholic's domination, which eventually leads to the formation of protestants and reforms.. then the renaissance came, where people eventually become fed up with all the religious intolerance and reduce its values in their daily life, proclaiming that Science and Reason are the new God for progress.. which eventually makes the gospels looks no more than a fairytale and destroys the centuries' grip of heavens on mankind..

then now, at the 21st century - all the alteration that occurs within the Christianity, dated back more than a millennium are being resurfaced by famous novels and movies.. and radical changes in the form of perspective and doctrines are still occurs.. all this shows how Christianity develops not through the perspective of God, but merely through the eyes of its devotees..

and it doesn't stop there.. in Constantine, it shows that even God's most trusted being - Gabriel can also becomes misled in his judgment and try to involve into 'human's salvation' campaign through the release of pure evil into the world.. and now Legion, where God is said to lost His faith in human and suddenly forgetting His apocalyptic promise in Bible and sent His angels to destroy human kind a.s.a.p.. right before suddenly there is an angel denying that order and trying to protect what he believes that will save human from total annihilation! that's so dramatic, if not confusing..

so in the end, i realized that in christian point of view, politics and dramas occurs not even at earth, but also in heaven as well.. gosh~ we human and heavenly beings suddenly becomes so much alike!

so why just only human beings are being judged and thrown into either Hell and Heaven, while the angels gets free tickets to cloud nine?? that's not fair!! maybe there will be a story about that, who knows.. and the foundation of Christianity will be changed once more under the name of art...

Thursday, 28 January 2010

Hikayat Si Jelita dan Si Capik

Alkisah di sebuah negeri tinggallah seorang puteri yg bersemayam di sebuah singgahsana.. puteri itu sangatlah cantik dan jelita dari luarannya hinggalah dalamannya menyebabkan berduyun2 lah kaum kerabat serta putera2 dari pelosok benua datang ingin menyuntingnya.. namun ditolaknya dengan baik dengan alasan tiada yg bertaut di hatinya.. then datanglh si capik ini yg dlm diamnya menaruh perasaan thadap si puteri yg tiada tolok bandingnya itu..

Si capik ini secara diam telah terpaut dengan puteri itu.. tidak pernah lagi hatinya disentuh oleh seorang perempuan pun sebelum ini.. namun perwatakan puteri itu yang mahsyur lagi menarik perhatian, serta turut menjadi kesayangan rakyatnya benar2 menarik hatinya.. si capik mula berkira2 ingin mengorak langkah seterusnya.. sungguh tidak sedar diri si capik itu.. fikirannya berkata mana mungkin si puteri yg gah di singgahsananya itu boleh memandangnya apatah lagi menerimanya sebagai teman hidup! namun hati kecil si capik menaruh juga sedikit harapan padanya, kerana dia percaya ajal maut dan jodoh itu segalanya di tangan Tuhannya.. namun tidak diketahuinya, bahawa si puteri itu telahpun mempunyai "knight in shining armor"nya yg telah lama bertakhta di hatinya.. tidaklah juga si capik itu tahu bahawa si puteri itu tidak pernah terniat untuk mencari.. tidaklah dia tahu bahawa si puteri itu sebenarnya dalam diam TELAHPUN DIMILIKI...

Dengan rasa hati yang membara, si capik itu pun bertemulah dengan si puteri yang digilainya itu.. namun tidak diberitahu tujuan sebenar ia datang, dari riak mukanya tidak lebih dari sekadar ingin berbasa-basi sahaja bersama sang puteri itu.. puteri itu yang sememangnya mempunyai budi pekerti yang mulia dan tidak pernah memandang seseorang itu berdasarkan paras rupa dan kedudukan, melayan si capik itu dengan senang hati.. maka bertambah2 gembiralah si capik itu.. semakin tinggi menggununglah impiannya, setinggi Gunung Tahan yang tersergam gagah di balik Titiwangsa sana..

Setelah agak lama beradu kata, akhirnya si capik mempunyai keberanian yg cukup untuk bertanyakan suatu soalan cepu cemas kepada si puteri itu.. namun seperti mana bijaknya si capik itu menyembunyikan perasaannya, begitulah juga bijaknya sang puteri itu.. sang puteri berjaya menyembunyikan perasaannya yg terpendam.. lalu dikatakannya dengan baik kepada si capik itu bahawa dia masih tidak mempunyai pilihan hati lagi.. maka gembiralah si capik mendengarnya.. berbungalah hatinya.. namun masih tidak diketahuinya bahawa si puteri itu adalah seorang yg bijak berkata2..

Adapun tidak diketahui oleh siapapun apakah tujuan si puteri ini berterusan menyembunyikan statusnya.. mungkinkah kerana baginda berasa kasihan terhadap si capik ini, lalu cuba untuk menjaga hatinya.. atau mungkin baginda berfirasat bahawa segala yang melibatkan perasaannya hanyalah miliknya jua.. dan baginda tidak mahu campurtangan pihak lain dalam urusannya.. Wallahualam..

Namun akhirnya sikap sang puteri yg sungguh bijak berkata2 membuatkan si capik berasa agak curiga padanya, seperti menurut firasatnya puteri ini masih mempunyai suatu hijab yang sangat sulit lagi persendirian sifatnya, namun dia berasakan bahawa harus mengetahuinya.. lalu terdengarlah si capik ini mengenai seorang tua yang bergelar Nenek Kebaya yang tinggal di atas angin sana.. Nenek Kebaya ini adalah pengasuh bagi Sang Puteri itu dan selalu berulang alik dari istana ke terataknya di atas angin membawa bunga2an yang dijadikan wangian untuk dijual kepada kerabat istana..

Pada suatu hari yang dingin, si capik berseorangan telah menuju ke pinggir kampung di mana terdapatnya sebuah rimba tebal.. jauh berbalam2 di tengah rimba itu, sayup2 kelihatan Gunung Atas Bayu yang kabur diliputi kabus pagi.. si capik perlahan dengan segala kudratnya meredah belantara itu.. perjalanan yang sungguh jauh lagi mengambil masa dua hari setengah itu akhirnya membawa si capik itu ke kaki gunung yang gah lagi terkenal dengan lagendanya itu.. kini dia menyusur air yang mengalir di celah2 gunung itu yang pada firasatnya akan membawanya ke puncak.. perjalanan ke puncak itu penuh onak berduri namun berbekalkan smangat dan cinta yg suci berserta izin Tuhannya maka dia akhirnya berjaya juga sampai ke puncaknya.. dan ditemuinya teratak mewah ala2 blok Fimiana milik Nenek Kebaya itu..

Akhirnya si capik itu bertemu juga dengan Nenek Kebaya itu.. lalu ditanyakannya akan perihal sang puteri itu.. akhirnya si capik itu dengan segala usaha dan penat lelahnya, dia dapat merungkai kebenaran yang dirasakannya bagai kaca terhempas ke batu lalu dipijak2 n dileyek2 pula dengan high heel.. sungguh malang lagi sadis nasib yang menimpa si capik itu! dia akhirnya tidak dapat menerima kenyataan.. dan sebelum si Nenek Kebaya dapat berbuat apa2, si capik terus berlari dengan air mata yang bercucuran tiada henti2 ke cerun yang curam di tepi gunung itu lalu terjun tanpa berfikir lagi.. lalu hilanglah dia ditelan kabus gunung yang tebal itu..









ADAKAH SEMUDAH ITU HIDUP SI CAPIK ITU BERAKHIR?? haha xmungkin! rupanya di hujung cerita ini si capik bangun terpinga2.. rupanya dia bmimpi!! akhirnya dalam diam dia memahami maksud mimpinya itu.. bmimpi di siang hari tidak akan pernah menjadi kenyataan.. akhirnya die redha dan pasrah.. rasa hatinya disimpan lalu dikunci kemas2 jauh di sudut sanubarinya.. lalu si capik yang malang itu pun meneruskan perjalanannya....

Monday, 25 January 2010

Al-Fatihah kepada Yasmin Ahmad

Hari ni aku terbaca di Milenia tentang ulasan filem tbaru dari Allahyarhamah Yasmin Ahmad, muallaf.. tentang bagaimana liberalnye Islam yang ingin diketengahkan oleh Allahyarhamah untuk mjadi santapan rakyat Malaysia dan Singapura.. Fenomena yg dibawa oleh beliau sangat memberi impak kepada dunia hiburan di Malaysia amnya, di mana hasil karya beliau disanjung sebagai satu revolusioner terhadap kemaslahatan industri filem..

Tapi terus terang aku ckp, aku memg x minat sangat dengan hasil karya die.. Kalau sepet, gubra n mukhsin 2 wpun aku dah tgk tp aku xbleh nk konpem 100% yg aku memahami mesej yg ingin disampaikannye.. sbb kadang2 dirasakan agak melampau pndekatan yg ingin beliau utarakan, lbh2 lagi apabila menyentuh isu tentang Islam..

Contoh mcm yg kwn aku cite, kisah dalam sepet ke gubra aku xpasti pasal satu babak yg memaparkan seorang bilal yang memegang seekor anjing pastu g laungkan azan.. ape je msj yg die nak sampaikan..? memg ade dalil yang mgatakan pegang anjing yg kering tu xharam (mengikut mahzab Imam Hambali kalu xsilap), tp ni ke yg spatutnya ingin diajar kepada para penonton? lagipun rakyat Malaysia bmahzab Syafie bkn Hambali..

Filem bertujuan untuk mendidik sambil berhibur.. bukan untuk mengelirukan masyarakat antara yg hak dengan yang batil.. bende nh sdikit sbanyak akan memberi efek kepada masyarakat.. sbb masyarakat kita nh bkn bijak sgt utk menilai mende2 gini.. diorg lebih ske ikot semberono je tanpa pikir baik buruknye..

Sepatutnya beliau sebagai org yg lebih berilmu, lebih sensitif mengenai benda yg halal mahupun yg haram dlm mpersembahkn sebuah cerita yg mjadi tontonan masyarakat.. tak perlu la nak mcampuradukkannye.. kalau nak diikutkan dalam Islam, memg bende yg haram pun bleh jadi halal bila kena dengan waktu dan keadaannye.. cthnye time darurat dibolehkan mkn babi or arak dengan syarat dah xde mknan halal lain time 2 dan dikhuatiri kalau x mkn bleh mgancam nyawa.. tapi 2pun mkn sdikit stakat nk mgalas perut hingga bjumpa dgn mknan halal.. n x bermakna jika kte blakon sesat d padang pasir, dah boleh makan dah sume yg haram 2kn...

Moralnye, kalu dah suatu benda 2dah sememangnye haram jgn cuba nak mgasimilasikannye supaya mjadi halal.. sbb nanti akan mengelirukan masyarakat.. bukan sume yg menonton filem 2dari golongan yg tegar pengetahuan agamanya.. nnti diorg just assume bende 2boleh je.. then satu lagi mesej yg Allahyarhamah cuba bawak adalah penjustifikasian benda2 yg haram dengan memberi mesej bahawa wpun diorg terlibat dengan bende2 yg tkutuk, cthnye mlacur ke hape tp still akan dipandang mulia sekiranya hati mereka berniat baik.. dan dgn itu mereka still berada di landasan yg benar.. tp xnk la ckp lebey2 sbb dis is just my point of view..

Entahlah xtau nak judge sgt mende2 gini.. terserahlah kepada budi bicara penonton utk membuat penilaian.. mungkin beliau mempunyai niat lain bile membuat cite gi2.. sbb cite2 bgini akan membuat kita lebih berfikir dan menilai.. juga mesejnya secara xlangsung akan mberi kesedaran moral kepada masyarakat.. bkn stakat laha2 kosong je mcm filem2 lawak bodo yg mjadi modal kebanyakan pengarah filem sekarang.. bukan ape bende2 camnh wpun ade niat yg baik, tp tkot disalah erti masyarakat kita yg ktandusan ilmu agama nh.. bahaya..

Friday, 22 January 2010

AGM Perdipsa

Malam tadi ade AGM utk perdipsa.. dwajibkan utk dak2 part 1 and 2 je.. so yg pra-senior cam kitorang nh secara konklusifnye memg xperlu dtg n xnk datang pon kot dlm program 2.. tapi ptg smlm dek mie ade dtg bilik aku ajak g sane ramai2.. nak tnjuk muke sbg senior la kononnye.. tapi hampeh.. last2 sorg pon xg!

Pastu nox pulak yg datang malam tu.. lg bkobar2 nak g AGM 2.. kononnye sume budak part g tgok.. tapi aku xpercaya sgt statement die 2.. iye2 jek sume nk pegi.. tapi bile die mgeluarkan statement bijak dengan mggunakan ayat2 mcapub n mlaram sakan, tetibe aku tringat lak dgn sweater yg aku bru bli 2.. then tpikir bleh gak aku rasmikan mlm nh.. so dgn niat ala2 mcapub gak kt sane, aku pon termakan dgn pujuk rayu nox dan bsetuju ke sane..

WARNING: Jangan percaya pada omongan propa nox lg.. hahaha.. claz x maria?

tibe2 je kt sane, ingtkn da stat. rupenye sume dak IS tgh bkeliaran kat luar.. aku da rase sentap da sket.. ingatkn nak buat grand opening ala2 lambat tapi gempak mcm senior2 mase ktorg part 1 dlu, tp last2 kitorg pon sndri kne tggu gak mcm junior2 len.. kejam x??! huhu.. nasib bek la dpt jumpe aizul, chepa sgala.. jamil pon ade gak.. haa mis tha pon de gak uolz.. so ok la kot dlm sesi ramah mesra 2.. then baru la sume masuk..

sentap skejap! aku tertipu dgn door gift die.. gule2 yg bharga 20sen! motif?? wpun memberi gambaran yg program seterusnye akan mjadi lebih mbosankn dn dgn gula2 itu diharap xde org yg akn bdengkur menggemparkan suasana audi 2, tp aku tabik gak dengan strategi iklan diorg kat board 2.. dgn poster yg ala2 myakinkan, aku mbayangkan door giftnye mestila at least bende2 unik yg handmade tp kreatif, n aku rase ramai gak yg da tmakan dgn propah diorg nh.. sbb ramai gak yg datang mlm td! tp aku sdar yg expectation aku tlalu tggi utk perdipsa.. even nak g langkawi pon x mampu! time nak buat dinner dlu pon g2 gak, smpai tpaksa mbasuh kete smata2 nk organize dinner yg grand.. harap belanjawan je kononnye bbelas2 ribu stiap sem.. tapi nak laburkan kat so-called "ahli2 keluarga" sendri, liat!

haa back 2 cite AGM td.. dalam audi, baru la ade sdikit aura2 senior.. haha.. ade gak sesi mhauk segala.. tp kebanyakannye agak la mbosankan.. ucapan2 die aku xdgr sangat.. tp aku suke psembahan multimedia die.. ok la.. video klip yg mnarik.. tp yg sleeknye diorg xnk tutup lampu plak.. memg la nampak dek oii multimedia show tu tapi best ke tgk tayangan dlm keadaan terang bderang g2?? org nak dpt feeling cam cinema y'all! tensen skejap kat c2.

then pas2 aku da xtau da ape yg blaku.. tema dinner..... ade aku kisah?? bukan aku plan nk g pon sem nh.. tp nampak gayanye ala2 1 world je.. tema yg kitorg sendri undi sem lepas atas nama demokrasi tapi last2 diorg tukar tema lain pulak.. xke mbuang mase panggil kitorg in the 1st place?? unity la sgt, last2 "tangan2 halimunan" je yg menentukan sgala2nye.. haha.. best pulak mengkritik ala2 politikus g2! kalu perdipsa nh sbuah ngara, pastinye akan mirip Indonesia.. harap je besar tp miskin n korup! n OM cam Singapore.. kecik tapi grand olz.. (gatal nak jugak bandingkan)

ulasan penonton? sorg je yg aku baru dengar komennye.. yg mgatakan bahawa presiden kelab byk mberikn jawapan negatif terhadap soalan2 yg diberikan ms sesi soal jawab.. btol ke..? no komen sbb mse 2 aku sah2 la dah ade kat bilik tgh feeling2 mbaca novel Vamphra.. best siot.. mcm twilight+van helsing.. dtulis oleh anak malaysia sendri... kot! rugi utk org yg xpnh baca..

emm.. jgn salahkn die oulz.. die mungkin nak bkata jujur je kot, xspt previous presiden yg optimis memanjang.. tp xlebih dari sekadar propa! die mungkin nak kite lebih sedar akan situasi sbenar dlm perdipsa 2.. iyela kan dah pgurusannye g2 xleh la nk expect lebih2 kn... maybe die sdg memikirkn pyelesaian kot.. sbb stau aku apis nh jenis yg praktikal orgnye.. maybe die xmau jd org yg hanya sedap bkata2 smata2.. maybe he has already planning something in mind... or nothing! hahaha hanya Tuhan yg tau..

ape2 pon, kte tggu dan lihat je k.. bagaimakah perjalanan institusi yg mbentuk 30% daripada populasi UiTM Pahang nh di bawah pimpinan presiden baru kte.. politik y'all, susah gile nk diramal.. tp 2la yg menariknye.. i like surprises! don't u..?

Thursday, 21 January 2010

Abstrak??

hahaha.. best pulak hari ni intenet laju gile.. dah la lect ngah ngajo kat depan.. lukis menatang ape ntah.. mata, hidung mulut sgala sumenye bsepah2 dalam satu kepale.. abstrak la kot.. tapi klako gile.. org putih je yg ske buat mende2 laha gini.. but still org appreciate mende 2sbg satu hasil seni yg agung.. xke sengal g2..? org yg lukis 2memg sah2 la tgh serabut kot time 2.. last2 lukis ntah hape2.. tp yg bodonye org yg bli or pamerkan lukisan2 plek camnih.. camne diorg bleh anggap mende nih suatu seni?? kalu muke diorg tuhan cipta haru biru g2, cmne? still anggap seni x? kalu da muke lagi horror dr shrek, sah2 ler layaknye berada di bawah tayar treler je.. tp ade kot yg still memuja muke hasil abstrak gini.. cth cam michael jackson 2.. org putih nh ntah hape2 jela.. Tuhan cipta sumenye sempurna, tp bende yg xsempurna gak manusia nak ikut... plek kn? lu pkir la sndri..

Saturday, 16 January 2010

Aku Menemui Suatu Pengorbanan

Hari ini aku belajar mengenai suatu pengorbanan...
di kala manusia berada di dalam keghairahan dan kelekaan..
di kala manusia terlupa tujuan mereka dicipta..
di kala manusia alpa pada ajaran pencipta..
di kala manusia mendambakan dunia.. akhirat menjadi bahan tawa..

Di situ aku berada.. melihat sekilas di ufuk ruang masa..
di mana zaman silam aku nampak kebahagiaan..
suatu pengorbanan azali.. suatu syurga rohani..
di mana terkandung keredhaan Illahi..

Hari ini pengorbanan itu hampir hilang..
di bawah propaganda yahudi.. di dalam kerakusan nasrani..
Manusia tewas kepada pujukan laknatullah..

Hari ini aku melihat kembali pergorbanan itu..
melalui imbasan sejarah.. melalui keagungan tamadun Islami..
di bawah panji Islam yang luhur lagi sejati..
berpedomankan ajaran Rasul dan Tuhanku yang Maha Suci..
tidak tercela dek tinta materialisme dan kapitalis..

Hari ini aku mendambakan pengorbanan itu..
kembali semula bertaut di dunia yang serba kekurangan ini..
manusia kini mewah dari segi luaran, namun fakir dalamannya..
manusia kini dahagakan pengisian rohani.. namun tak pernah terisi..
saling berbunuhan sesama sendiri..

Tuhanku yang Maha Pengasih..
Sesungguhnya aku mencemburui hamba2Mu yang terdahulu..
Aku mencemburui ketawadukan mereka.. Keimanan mereka yang tiada tolok banding..
Aku mencemburui umat terdahulu yang tegar syumul kepada ajaranMu..
UmatMu yang tak pernah mengenal jerih mencari keredhaanMu..
UmatMu yang sentiasa Kau redhai dan berkati..

Tuhanku yang Maha Esa,
Sesungguhnya Kau telah menunjukkan umat2 terdahulu mengenai suatu pengorbanan..
Pengorbanan yang tiada setaranya di alam yang fana ini..
Pengorbanan suci yang setanding para syuhada dan tabiin..

Tuhanku yang Maha Mengetahui,
Jikalau aku mendapat suatu keizinan dariMu..
Ingin aku tinggalkan dunia akhir zaman ini..
Ingin aku tinggalkan kefasikannya..
Ingin aku tinggalkan kelekaan yang membelitku ini..
Ingin aku tebus dosa2 yang selama ini mengaliri saluran darahku ini..
Ingin kucari keredhaanMu.. Ingin ku mohon keampunanMu..

Ya Allah..
Bantulah hambaMu yang fana ini..
Dalam pengembaraannya mencari pengorbanan hakiki..
Pengorbanan yang selama ini tidak pernah kukenali...

16 Januari 2009 | 11:01 Malam

Lailahaillallah

Kadang2 aku tpikir gak ape nak jadi dengan nasib orang Islam zaman sekarang nh... senang btol kene pijak.. senang btol diperkotak-katikkan.. senang btol kene tindas.. tapi kita nh tpaksa bdiam diri je xdpat nak buat ape2.. Walaupun ianya bkaitan dengan kedaulatan dan maruah agama 2 sendri.. Dahsyat btol dugaan orang Islam zaman sekarang nh..

Tgk la ape yang terjadi baru2 ni.. Tuntutan majalah Herald-Catholic Weekly utk menggugurkan hak eksklusif terhadap nama Allah kepada orang Islam akhirnya berjaya gak. Kononnya Allah tu bermaksud Tuhan, so sume agama sptutnya bleh guna pkataan tu since sume agama menyembah tuhan gak.. Diorg rujuk kamus mane 2??? Setahu aku la sejak sekolah rendah lagi memg xpnh pon aku tgk ade sebarang bentuk penulisan ilmiah yg mggunakan Allah merujuk kepada tuhan.. So kalaulah btol dakwaan Herald-Catholic 2, maksudnya Allah bleh jugak la merujuk kepada Buddha.. or YHWH.. tapi nape bukan Islam slain kristian xpnh pon nak bangkitkan tentang isu ni?? diorg xpnh pon nak kaitkan tuhan2 diorang dengan ALLAH!

Memang motif sgt kalu tibe2 org kristian nak kaitkan Allah sebagai Tuhan diorg.. Atas dasar ape diorg membuat tuntutan nh?? Even Bible pon xpnh nak menggunakan nama Allah dalam isi kandungannya.. Even dalam konsep trinity, tuhan dalam agama Kristian dirujuk sebagai Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan Roh Kudus (The Father, The Son and The Holy Ghost).. Tapi kalu nak dibandingkan dalam Islam, Allah memg digunakan dengan meluas dalam Al-Quran, Hadis, Doa atau ape2 je yang berkaitan dengan agama Islam even sejak zaman Nabi Muhammad s.a.w lagi! So kenapa nak mempertikaikan penggunaan Allah sebagai hak eksklusif orang Islam??

Adakah diorg ingin mengatakan yang semua agama tu sama.. semua agama tu menyembah Tuhan.. semua agama memgajarkan tentang kebaikan.. so sepatutnya Allah tu boleh digunakan terhadap semua agama tanpa sekatan.. mcm 2ke?? tapi masalahnye diorg patut kaji dulu ape itu Allah.. apakah ciri2 kewujudanNya.. apakah sifatNya.. bukan setakat rujuk kamus bahasa Arab je! Diorang patut tahu asas Islam tu sendri xpnh langsung mendokong politheisme.. Dalam Islam, Tuhan yang layak disembah hanya satu, iaitu ALLAH..

Katakanlah (wahai Muhammad): "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;
"Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;
"Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;
"Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya".

(Surah Al-Ikhlas 112: 1-4)

Even dalam al-Quran pun memg dah banyak ayat yang menerangkan betapa spesifiknya Allah sebagai satu2nya tuhan yang layak disembah.. malah banyak ayat al-Quran yang membandingkan atau memberi perbandingan antara ajaran Allah dengan ajaran2 samawi lain, terutama Kristian yang dah terpesong dari ajaran yang sebenar.. Xpercaya baca Da Vinci Code!

Walaupun kandungan novel 2 bukan 100% terjamin kebenarannya tapi ade gak fakta2 yg xbleh dipertikai.. 300 tahun selepas Jesus disalib, sebelum Maharaja Pagan Constantine mengasimilasikan ajaran Nabi Isa a.s dengan ajaran pagan Eropah dan mengasaskan doktrinisasi Kristian yang "menaikkan pangkat" Jesus sebagai tuhan, org2 kristian yang hidup pada lingkup zaman tu mengganggap TUHAN ITU SATU dan JESUS HANYALAH SEORANG NABI.. dan kalau merekalah yang sekarang nh menuntut utk menggunakan nama Allah, maybe still boleh konsider lagi.. Sebab Islam turut mengiktiraf kewujudan dan kebenaran ajaran mereka yang dikenali sebagai AHLI KITAB.. tapi sekarang orang Kristian nak menuntut supaya diiktiraf bahawa ALLAH MEMPUNYAI ANAK! Subhanallah..


Wahai Ahli kitab (Yahudi dan Nasrani)! Janganlah kamu melampaui batas dalam perkara agama kamu, dan janganlah kamu mengatakan sesuatu terhadap Allah melainkan yang benar; sesungguhnya Al Masih Isa ibni Maryam itu hanya seorang pesuruh Allah dan Kalimah Allah yang telah disampaikanNya kepada Maryam, dan (ia juga tiupan) roh daripadaNya. Maka berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-rasulNya, dan janganlah kamu mengatakan: "(Tuhan itu) tiga". Berhentilah (daripada mengatakan yang demikian), supaya menjadi kebaikan bagi kamu. Hanyasanya Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa, Maha Suci Allah daripada mempunyai anak. Bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan cukuplah menjadi Pengawal (Yang Mentadbirkan sekalian makhlukNya).
(Surah An-Nisa' 4: 171)

So kalau diorg nak jugak memperjuangkan hak diorang di bawah panji Pluralisme, kenapa diorg x mulakan dengan agama lain dulu.. Contoh, kenapa x memperjuangkan penggunaan konsep triniti di dalam agama Hindu je? Diorg pun sembah tiga tuhan gak (Brahma, Vishnu & Siva), tapi xde pun kan org2 Hindu cuba menuntut untuk menggunakan konsep triniti dalam agama diorg.. sebab diorang tahu yang sume agama tu berbeza, mempunyai kepercayaan dan ajaran masing2.. this type of tolerance we an accept.. tapi bile agama Kristian cuba nak mengajar tentang kesamarataan dengan Islam, padahal die tau yg even fundamental Islam yang monotheisme nh pun dah jauh sangat berbeza dengan ajaran fundamental diorg yang menyembah 3 tuhan, memg nampak sangat x relevan! tersangat la bermotif..

[80]
Patutkah mereka menyangka bahawa Kami tidak mendengar apa yang mereka sembunyikan (di dalam hati) dan apa yang mereka perkatakan (dengan berbisik) sesama sendiri? (Bukan sebagaimana yang mereka sangka) bahkan utusan-utusan Kami (malaikat) yang menjaga mereka, ada menulis segala yang mereka lakukan.
[81]
Katakanlah (Wahai Muhammad, kepada mereka yang musyrik itu): "Kalau betul Allah yang maha pemurah, mempunyai anak (sebagaimana yang kamu dakwakan) maka akulah orang yang awal pertama yang akan menyembah anak itu; (tetapi dakwaan kamu itu tidak berasas)!"
[82]
Maha Suci Allah Tuhan yang menciptakan langit dan bumi, - tuhan yang mempunyai Arasy (yang melambangkan kebesarannya), - (Maha Sucilah Ia) dari apa yang mereka katakan itu.
[83]
Oleh itu, biarkanlah mereka (wahai Muhammad) tenggelam dalam kesesatan mereka dan leka bermain-main (dalam dunia mereka), sehingga mereka menemui hari yang dijanjikan kepada mereka (untuk menerima balasan).
[84]
Dan (ingatlah), Allah jualah Tuhan yang berhak disembah di langit, dan Dia lah Tuhan yang berhak disembah di bumi; dan Dia lah jua Yang Maha Bijaksana, lagi Maha Mengetahui.

(Surah Az-Zukhruf 43: 80-84)

So kepada pihak Herald-Catholic, INGATLAH! Dengan menggunakan nama Allah di dalam aktiviti keagamaan korang, korang bukan saja mengiktiraf status Allah 2sendri sebagai tuhan sekalian alam, malah korang dah memberi pengakuan secara tidak langsung tentang ketidaksempurnaan agama korang.. Dalam firman2Nya, Allah tak pernah mengiktiraf atau mengakui walau satu pun ajaran2 politheisme korang sebagai suatu ajaran yang benar, malah ajaran Kristian dianggap sebagai telah terpesong dan jauh dari kebenaran.. Jadi kenapa korang still nk merujuk Allah sebagai tuhan korang? X ke benda ni bertentangan dengan asas ajaran korang sendri??

Kepada orang Islam, jangan la terpengaruh dengan dakyah dari golongan kafir nh.. Marilah kita bersama-sama mempertahankan maruah agama Islam yang semakin lama semakin tercalar nh.. Berdoalah kita semoga KEESAAN ALLAH dapat dimartabatkan semula di dalam sistem perundangan negara kita.. ALLAHUAKBAR!!

[120]
Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.
[121]
Orang-orang yang Kami berikan Kitab kepada mereka, sedang mereka membacanya dengan sebenar-benar bacaan (tidak mengubah dan memutarkan maksudnya), mereka itulah orang-orang yang beriman kepadanya; dan sesiapa yang mengingkarinya maka mereka itulah orang-orang yang rugi.

(Surah Al-Baqarah 2: 120-121)

Wednesday, 6 January 2010

CSI: Tampin

Ape nak jadi ler dgn manusia zaman skarang nh.. baru bukak paper, ade jer citer2 ngeri yg kuar.. yg latest hari nh: atuk, nenek, anak, cucu sume kne sesah, dgn si atuk putus tangan kiri, si nenek putus tangan kanan, si anak putus kepala n si cucu tpacak pisau d dada.. Ngeri siot!

Mcm cite CSI.. tapi ni realiti.. dan ianya blaku di Malaysia, bkn Amerika..
xbleh nak dibygkan sape jer yg sanggup wat gitu kat sekeluarga 2.. ape je yg diorg buat sampai tpksa menanggung azab mati sbegitu rupe?? pinjam ahlong ke?? or pnagih dadah?? pmbunuh die sampai sekarang masih xjumpe lg uolz.. tp yg sadisnye, skrg nh npk sgt nyawa manusia tlalu murah.. kalu anak tikam bapak, cucu tikam datuk, mcm da very common.. pjenayah zaman skrg nh memg da xde sifat perikemanusiaan dah.. even meragut @ mrempit pon bleh gak mcederakan, kalu x mbunuh org len.. memg dhsyat dunia skarang nh..

kalau dulu, byk tpampang kat akhbar something yang menunjukkn org awam bjaya menumpaskan kegiatan jenayah cam ragut ke aper.. n ending die mesti peragut 2yg kne tangkap or tkorban n si mgsa bjaya mpertahankn jiwa n hrta die.. pendek kata mcm cite hindustan la.. tapi skrg nh yg ade kt paper just cite org2 yg mati akibat ptahankan diri.. or org yg tkorban sbb nk bantu si mangsa.. heroic deeds nowadays only leads to death!


so moral of the story, zaman skrg ni jgn pndai2 nk tnjuk hero kalu korg xde tali pinggang hitam dlm taekwondo or jurus terbang dlm silat.. or paling cikai pon ade pistol.. bleh gak men acah2 kat pjenayah 2.. n maybe die akn pk 2X before nk truskan keje gile diorg 2.. tp kalu pnagih dadah 2 just tembak je! sbb diorg bkn sdar pon ape yg diorg buat bile dah bwh pgaruh dadah.. jimat duit kerajaan drpd perabih kt pusat serenti tu bagi diorg mkn.. motif??? bile kuar bunuh org gak..

zaman skrg nh xbleh nk bdiplomasi sgt dgn golongan2 pjenayah nh.. just campak je duit korg 2 kalu nk slamat.. 2pun kalu sayangkn nyawa la.. bcoz pjenayah zaman skrang ni da xpkai otak.. diorg just ade nafsu jo.. korg yg ade otak nh la yg kne pk ape yg lg korg syg: harta or nyawa?? duit bile2 je boleh cari kn..

polis?? jangan harap la diorg nk tolong.. diorg just akn dtg bile tmpat 2dah jadi crime scene je.. mcm aku hilang moto dlu, bile g balai polis ape je yg diorg buat?? diorg just tau wat repot je.. then ayat last diorg memg xleh blah, "nnti kalo dah jumpe mto 2 jgn lupe repot gak kat kitorg." sengal x?! kalu aku yg kne carik sndri mto tu so watpe lak aku bsusah payah g repot kat balai?? bek aku repot kat rukun tetangga kg ke.. tok imam ke.. leh jgk rekrut org2 kg kt surau 2wat roadblock.. lg realistik! kalu xpcya tgk jela gerak khas 2.. ape je yg diorg wat.. just mbebel n bdrama je kn.. diorg pon taw sygkn nyawa uolz!


xpun kalu yg laha sket, back to de old ways la.. bela je hantu raya.. hahaha. tp pas2 memg gerenti bkn dunia je, akhirat pon sah2 la korg xkn slamat gak! tuntasnye, zaman skrg nh dah xbleh blembut lagi dah dgn pjenayah2 nh.. sume org da jadik ganas n kejam, so kite pon kne keep up jugak.. survival of the fittest la kan kononnye kn.. (thanx 4 nothing darwin!)


weh cdgn2 yg laha 2 aku gurau je tau! korg jgn jadi gile lak wat g2. emm.. ape yea pyelesaian tbaik utk atasinye?? aku rase time 2la korg kne ingat pada Allah.. redhalah pada ketentuanNya.. bdoa byk2 mintak pertolonganNya.. insyaAllah kalu bukan ajal korg kt c2, Dia akan melindungi korg.. at least kalu korg btol2 da berada d ambang maut pn, korg sempat jgk la nk ingat mgucap segala kn.. 2yg lebih baik.. tp yg penting bdoa la smoga kite sntiasa djauhkn dari tjebak dlm situasi g2.. ckupla ianya hanya skadar tv experience je..

Tuesday, 5 January 2010

Sakit ati siot

Aku sakit hati sangat mlm td dgn sorg hambe Allah nh.. Dah la aku memg xde mud mlm 2 dengan tragedi yg blaku kat uwais sgala.. then die pulak tetibe kol.. very the cherry on the top for my humiliation+tension+depression day.. then dgn tanpa segan silu die memulakan salam dengan "ape masalah ko nh?!!" pas2 mlahar2 pulak mcm aku curik laptop die ke ape.. just because aku pggil die nox kat fb.. motif???

ape motif die nak marah2 aku, just because of that?? masalahnye die 2 jantan sangat ke??!! die marah2 aku mcm la die 2lelaki sejati yg sgt2 anti-p***** segala.. tapi die sndri xsedar yang die pon wat yang sama gak!! mase die kat cnih dlu, n mase die kat d**** hr 2, die sedar x ape je yg die buat?? slama ni die tu suci sgt ke?? die ckp aku malukan die kt fb tp die sndri da memalukan diri die dgn mem***** kt sluruh wakil u malaysia xpe pulak! very the hipokrit!! die pk die sape, nak org hormatkn die as a gentlemen tp kat blakang die sndri yg melach sana sini.


aku memg btol2 thina dgn statement die 2.. just pggil cam2 pon nak marah gile b***, mcm la aku nh pelach murahan yg tetibe msj die ntah dari mane.. or mcm aku ade maki die kat fb jek.. m'aibkan sgt ke pggilan 2?? bleh je kalu die nk wat pjelasan ke ape ke kt fb 2kn, or just let that go.. mcm la kwn2 die nak publish mende 2dlm BH or melodi ke ape.. 2,3 org je kot yg baca mende 2.. or just delete it, n they will forget it eventually.. or just msj aku bg last warning ke ape ke, that's soo much better for me to accept it than give that explosion crap.. aku dgr pon sakit hati sgt.. mcm aku nh just memalukn die je.. bajet bagus plak.. kalah artis!


yg aku geramnye die 2 bukan j***** sgt pon!! tp perasan j*****, sampai nk pggil nox pon xbley. bknnye org ckp die p***** pon kalu aku pggil die g2.. e2 just kata panggilan je k! bkn tagline pelach ke ape.. die nk aku formal dgn die, ok fine! tp aku memg sentap gle die marah smpai cm2 skali.. mcm aku nh golongan2 yg hina n die nk cube smbunyikan dr kwn2 die yg knonnye "cool" ke watever, but at the same time die pon ala2 g2 gak!! coverina gile! propa jek lebih! aku rase j***** btol pon xde la selaha die 2..


it's what i am ok! i dont care kalu ko nk malu ke ape.. aku dah pnat nak cuba puaskn hati sume org.. in the end aku sdar, kte xkn dapat nk puaskan hati2 diorg, so just be what i think the best for me n if anyone cannot accept it, that's their problem!! i dont care.. aku xpndai nak jd everything for everyone.. aku da cube.. n last2 aku gak yg mrana.. mcm jgk die.. pnh x die jadi someone, or pk as someone else.. pnh die pk perasaan org len?

Monday, 4 January 2010

It's campus time now

It was very quiet up here in my room, with sab doing his own thing and the other two of my new roommates doing the other. It was so hard for us to mix in this new environment.

Before going back to campus, i felt kinda excitement rushing in my vein, as the new semester becomes nearer. i felt a sudden feel of gracious because i get a room inside the college again this semester, and when the first day come, it was a happy ending after all.. i get a very cool and strategic site.. block b level 2! i could not wish for better than this. The best thing is, this room is a wifi area, meaning that i could get on the globe for 24-7! Dear god that's really a blessing. Thank God for everything...!


But nothing is perfect in this world! i could not agree better. while all the thing about this room is soo cool, well its inhabitant is definitely not! i dont know why UPK is soo crappy and suck when it is about placing students in their rooms, but i feel like hell for just thinking about the other two that we have been paired against.
I dont want to become discriminate to them, but it seems that this chemistry is too "awkward" for me to be imagined about.. oh i dont know.. i dont wanna make this kinda sucks or ended up miserably.. but the truth is i still holds some sceptical on them.. but i prayed and hope for the best.. maybe it has some kind of blessing in disguise.. who knows?