Monday, 9 November 2009

It has so much to be thankful about!

Diam xdiam, akhirnya sem ni da sampai ke penghujungnya.. time awal2 sem hari 2, rasenye mcm sumenye serba kelembapan.. everything is like slowing down.. but reaching to the end, it looks like that there is still more things to be done.. and it feels like that i will be missing a lot.. a lot of gud times..

tetiba aku tringat ape yg aku buat sepanjang sem yg baru blalu nh.. macam2 pkara yang blaku dalam hidup aku.. Alhamdulillah sejak aku part 1 sampai la sekarang, aku slalu spt rumate2 yang best.. mcm beselah, mula2 aku sndri yg ala2 prejudis.. but in the end, they all are really blessings in disguise.. hehe

mike a.k.a apis for example, org yg paling happy-go-lucky dlm bilik 2.. hehe.. memang x sah kalu die x ngaco c chepa dgn aizul.. lbh2 lagi c aizul la.. ade je point yg die nk sentap.. tp aku rase aizul or chepa x kisah kot.. becoz he is just what he is.. pas2 dgn klakar die.. ala2 playboy nye.. slalu bangun lambat.. sometimes nakal.. huhu.. really reminds me on madi, rumate mase part 2 aku.. memg sbijik kot aku tgk prangai 2 ekor tu.. huhu..

but what i like about him is his responsibilitiness.. sikap tanggungjwb die thadap teman sbilik.. kdg2 aku tgk x ubah ala2 seorg ayah yg tgh mjaga anak2 die (a.k.a rumate2 die yg len..) t'utamanye aku yg ala2 anak bongsu plak kat dlm bilik 2.. hehe perasan! n die gak jnis yg pmbersih.. pantang npk sampah sket.. die la kot yg paling rajin myapu kt bilik 2.. chepa dan aizul pon same gak.. kdg2 aku pun jadi segan bile tgk die rajin sgt.. sbb aku nh pmalas! huhu.. 2la sape suro xmtk aku tlg buat keje.. hehe.. aku nh jnis bile dh dsuro baru aku buat..

so tipu la kate2 kwn2 aku kt tgkak nih yg mgatakan org kelate nh sumenye pgotor.. huhu.. aku rase xkira la negeri ape pon, even johor nh pn ade gak spesis pmbersih @ pgotor nh.. it's only about individual attitude yg mjadi persoalan, that's all..

tapi 1 benda yg aku tkejut, n aku xbknan sgt2 pasal apis nh, is SMOKING!! aku tkejut gak hjung2 sem bile npk die stat smoking kat bilik.. huhu.. sengsara bcoz i don't want to become a passive smoker..!! huhu.. but aku phm sbnrnye dgn keadaan die time 2.. too much pressure i guess.. but for me, smoking is not the solution.. apis, kalu ko baca blog aku nh, tlg la hentikan ur smoking habit 2.. sbb ianya lgsg xmendtgkan kesan +ve pd ko, naimah lg dpt mhilangkan pressure ko 2.. it's just adding u to a new prob, addiction.. n in the next 30 years, mybe peparu ko lak gagal bfungsi.. or heart attack.. huhu.. pls think abt ur future.. it's not worth to do it..

chepa pulak, org yg pendiam dlm bilik 2.. tp diam2 ubi berisi tau.. sape tau dsbalik sifat die yg xbyk ckp 2, klakar jugak orgnye.. hehe.. ntah la.. aku selesa sbnrnya dgn sfat chepa 2.. wpun die ala2 mcm xbyk ckp, but i can see him as a friendly guy.. hahaha.. xtau la nk jelaskan cmne.. tp aku sndri npk kwn2 skeliling die sume selesa n maybe enjoy bile bsama die.. hehe.. tp die pn memg klakar sbnrnye.. n i like his discipline attitude.. memg rajin blajar siot.. dah la subjek2 mlibatkn kira2 + rumus sgala.. n die memg bijak math pun aku tgk.. huhu.. gud luck chasing ur future chepa n becoming a mathematician.. =)

then the last one, aizul.. hehe.. emm.. org plg cool.. slalu kene usik dgn apis but die buat slambe dono je.. hehe.. kdg2 lucah jgk aku tgk bile diorg b'2 bgurau.. smpai men tarik2 tuala.. sentap aku! huhu.. satu2nye senior bilik aku yg ambik bio n a trengganites.. tp kadang2 ala2 childish.. hehe.. it's ok i like that.. n die slalu kelihatan gembira dgn hidup die.. i like him becoz he is brave enough to say or do domething that he fells that he should do.. huhu.. not like me.. no matter how keen i am to make the right choices, i always ends up with a more cowardly decision or act.. huhu.. smart guy.. aku tgk die xstudy sgt, tp always mletop je kot result die.. hehe.. n khalid ckp prala always look high on him.. die xtau tu.. tapi die bek weh..

mungkin ade yg plek, knp bile cite psl apis bjela2 pnjang tp bile cite psl chepa dgn aizul just 1 perenggan je?? hehe.. sbbnye, mase online dh nak abis! huhu.. byk lg mende yg aku nk tlis tp masa dah x izinkan.. but i love them all, and i pray for the best for all of our future..

sume rumate2 aku sem nh baik2 blake.. huhu.. it may be the end for me living with them, but the memories i treasured with them lasts forever.. huhu.. Alhamdulillah.. Thank God for everything!! ^^

Monday, 2 November 2009

Dandelion

Aku memg sukar utk myukai sesuatu.. tetapi knp bile aku nampak bunge dandelion, aku terus jatuh cinta padanya.. dalam byk2 bunga kat dunia nh.. ros.. matahari.. lily.. even bunga tahi ayam yg still aku anggap cantik, tapi aku still sukekan bunge dandelion.. xtau la kat malaysia panggil ape bunge 2.. dan aku xpeduli sume 2..

aku jenis yg x mementingkan kecantikan.. paras rupe.. sumenye bukan pilihanku.. sbb 2la bunge2 yg indah dipandang spt ros.. daisy.. even bunge rafflessia yg cantik 2pun x mdapat tempat di hati aku..

tp aku xtau knp.. bunga dandelion bjaya mcuri pandanganku.. aku xtau knp.. aku rase aman berada di sampingnya.. melihat liuk lentoknya dibuai angin kehidupan, membuatkan aku tringin utk mndekatinye.. menghayati keindahannya.. dan dalam diam, hati kecilku ini ingin skali mjadi sbhagian drpd kehidupannya..

namun telah mnjadi naluri hamba Allah yg bgelar dandelion, hidupnye diwarnai kebebasan.. serinya tidak pernah lekang dari dikelilingi fauna alam.. tetapi kehidupannya bukan utk manusia.. habitatnya di padang saujana.. bukan di taman2 buatan manusia, apatah lagi di dalam pasu bunga.. namun hatiku masih mharap, agar suatu hari nnti aku dpt memilikinya.. agar dia dapat mjadi penyeri hidupku..

namun aku tertanya2, mampukan aku menyentuhnya tanpa merosakkannya? mampukah aku mendekatinya tanpa memudaratkannya? dan mampukah diriku yg hina ini menjaga kesuciannya...?

aku tahu.. bukan aku sorg saja yg myukai dandelion kat dunia ni.. Sesuatu yg nampak biasa pada zahirnya, tp itulah yg x dpt kulupakan padanya.. Dandelion, aku pcaya kehadiranmu sebagai hikmah.. utk mbuka kembali hatiku yg tlalu terleka dgn tipudaya duniawi ini..

Tuhanku.. Berilah petunjukmu.. jika inilah ketentuanMu, bantulah hambaMu yg berada di dalam kesesatan ini...

mungkin sbb itu aku takut utk mendekatinya.. biarlah buat masa ini, aku sekadar mengaguminya dengan pandangan mata.. biarlah dia bebas di padang lepas, dan aku di satu sudut terus memerhati dan menghayatinya.. InsyaAllah.. jika diizinkan..