Saturday, 5 September 2009

Moment of Truth

Nape ntah ek..
time2 bulan pose nih aku byk mrenung psl diri aku..
Some times aku rase hdup aku nh tlalu empty, tlalu mbosankan..
Bl aku pk ttg diri aku, aku xtau ape yg aku nk bygkan..
Sesuatu telah mbuatkn hdupku x keruan.. huhu

Adakah aku gembira?
Hmm.. aku sndri pun xtau nk jawab cmne..
kdg2 aku rase gmbira.. kdg2 aku rase xgbira..
kdg2 aku ttnye2 ape yg aku rase sbnrnya..

My life is one big confusing thing..
Aku sering btanya pd diri aku, ape yg aku nak sbnrnya dlm hdup nh..
Kdg2 bile aku tgk kwn2 aku, aku tgk hdup diorg happening je..
Aku cemburu mlihat golongan2 yg popular nh.. rase nk jadi cam diorg..
selalu dikerumuni kwn2.. slalu mjadi tumpuan..
Hdup org len mjadi ceria dibuatnye..

Tp mmpu ke aku jd cam diorg...?
Aku cuba jgk.. Bgaul dgn ramai org..
Cuba nk adapt dlm grouping2 nh..
Tp aku plek..
Mbayangkan brada d dlm group n brada dlm group 2sndri, lgsg xsama feelingnya..
Huhu.. Lagi indah khabar dr rupe..

Bile aku join dlm group2 camnh, aku rase cam terkongkong..
Trase diri nh hipokrit sgt.. Tpksa blakon seolah2 i'm like one of them..
Kdg2 smpai aku tpksa buat sesuatu yg aku xnk buat..
aku trase mcm mperbodohkan diri aku bl bsama diorg..
Sumenye merinsekn, xde yg myeronokkan..

Tapi bl aku mjauhkan diri dr org, org ckp aku sombong..
Xsuke bgaul.. Self-concentrated..
Ade yg suro aku kluar dr kepompong hdup aku, n try to explore other people..
Kdg2 aku tpikir,
Adakah itu yg ptut aku lakukn?

Tp soalan yg aku rase lbh penting..
Bbaloi ke aku mjadi hipokrit dgn org lain?
Bbaloi ke aku senyum pd org, padahal hati aku mgatakan sebaliknya?
Bbaloi ke aku blakon utk menyenangkan hati org len, pdhal ht sndri mrana?

IS IT REALLY WORTH DOING?

Kwn aku yg bg nasihat nh, die pon ckp y die pnh dkecewakan oleh kwn die..
die ckp besfren die sdiri tikam die dr blakang..
N he said org2 skeliling die slalu pndang negatif sgala perbuatannye..
Wpun bnda yg die buat berniat baik, naimah hnya sekadar ingin mbantu..
But still, people never appreciate everything from him..

So my question is, why he still try to be frend,
with someone who hates him?
Rase mcm mperbodohkn diri sndri je..
Aku xnafikan yg kdg2 aku pon tpksa gak hipokrit..
Maklumla manusia nh..
Kat luar manis, kat dlm sape yg tahu..
Aku rase mcm dh xde msia yg btol2 jujur nk bkawan kt dunia..
Everyone has their own agenda..

Despite this, there is still some that i can considered a true friend..
Akim.. who I always confortable with..
Who i can share my thought with.. My feelings with..
Someone who i do not have to pretend or to entertain to get attention..

Nor.. Walaupun kdg2 die ckp out-of-topic, tp aku xpnh jemu mdengar celotehnye..
It's like im not listening on what he said, but on how he said it..
It's like he wanted to share anything without any censures or hypocracy..
I think it's so decent..

Psl aku ngan Khalid, dhsyat sket..
People always get wrong info on us..
Ade org ckp aku nih jadi pak turut die.. mcm aku nih tlalu ikutkn sgt katanye..

Sblm nh, bl ade org referkn Khalid sbg "bini" aku, aku xambik serius pkara 2..
Aku ingatkan diorg just gurau2 gitu je..
But now i know..
Diorg btol2 mksudkan ape yg diorg kata..
Diorg btol2 anggap aku ni cuma kuda tunggangan Khalid je ..
Diorg anggap aku ni mcm org bodoh.. mcm pak turut je..

The truth is really kills me..
Ptut la diorg lyang aku mcm aku ni bodoh sgt..
Mcm xde otak nk bpkir.. mcm xde perasaan nk djaga..
Mcm aku ni xlbh dr skadar puppet..
Tp xsume buat camtu.. cm sorg dua je..

Tapi aku memg xblh trima dgn pbuatan sorg hamba Allah ni..
Bile die mlaha, aku sbr je..
Bile die myentap, aku leh gelak lagi, wpun hati terasa sakit gile..
N bile die buat aku mcm org yg pling hina n mjelikkan kt muka bumi ni, aku diamkan je,
wpun hati aku dah pecah bderai mase 2.. Mcm kaca thempas ke bumi..

Aku kalu blh sntiasa nk jg ht die..
N trus terang, aku memg suka cara die..
Wpun cr die kdg2 agak kasar, tp aku xpnh jemu dgr die bcerita, or dgr die bckp..
Bg aku, die xubah mcm pkck yg aku plg rapat kt kg 2.. Kuat laha tp klakar..
N aku sntiasa rase die baik, wpun d dlm cranya yg tsendiri..
Memg aku slma nh anggap die xubah spt pkck aku kt cnih..

Tp bl die wat aku cmnih, aku ttnya2 pd diri aku sndri..
Ape slh aku smpai die wat aku cmnh..
Selama nh, ape sbnrnya anggapan die thadap aku...
Adkh aku ni skdar patung tnpa hati dn perasaan d mata die,
atau sekadar kucing kurap yg mjadi bahan sepak terajang..

Aku bkn xde hati nk trasa, xde perasaan yg nk dijaga..
Mungkin org ckp aku je yg manja, kene mrh sket pon mrajuk..
Aku cuba pujuk diri aku cm2 jgk..
Tp aku stil ttnya2 ape slh aku...?

Trus terang, kalu die ingat aku nh desperate sgt ke nk naik kete die 2, die silap!
slama nih, aku pnh ke naik kete die balik umah?!
Hari 2, aku g tnye die just sbb ade org yg ckp die nk bwk aku balik umah nek kete die..
aku jmpe die just nk pastikn kbnaran pkara 2.. That's all..

Dh la aku tel die lgsg x angkat..
Bile aku jmpe die, die herdik aku, tengking aku..
Salah ke niat aku utk btnya, utk kpastian??

Slm nih pon, bile aku ckp aku nk ikut die blik, sumenye xlbh skdr ckp2 kosg je..
Xde pon mharap sgt..
Kalu die bg aku ikut, alhamdulillah..
Tp kalu die ckp xblh, aku xksh lgsg, inikn pula nk ambik ati..

C akim 2dh bpe kali nk ajak aku nek ktapi..
n aku memg xksh nk ikut diorg..
aku lbh suke nek ktapi ngan diorg..

So knp, dlm byk2 cara utk bkata TIDAK BOLEH pada aku,
cara yg paling mmalukan dan hina jgk yg die plh utk aku??
Knp?? benci sgt ke die pd aku??

Wpun aku terasa sentap sgt mse 2... tp aku diamkan je..
Tp bile die bterusan buat aku cm2 lpas aku naik cti, aku mula rase myampah..
N rase mnyampah 2 tnpa aku sdar, btukar mjd rase benci..

Skrg kalu bleh, aku nk cuba elakkan dr die..
Kalu xbtemu lgsg lg bgus.. Xksh la org nk kta ape..
But aku stil harap die gmbira dgn dnia die..
as long it is out from my world..

Aku akui, aku memg susah nk buat kwn dgn org..
Tp bile aku dh suke dgn seseorg 2, aku akn cuba yg tbaik utk m'jg psahabatan dgnnye..
Aku akn cb yg tbaik utk jg hti die..
Tp hati aku ni xubah mcm gelas perek 2..
Wpun xmudah pecah.. But once it break, it can never be fixed..

1 je bnda yg aku mintak dari sume yg bc blog aku nh..
Tolong la hormat aku seadanya.. N jgn pikir aku ni xde perasaan utk djaga..
Aku cb utk jg hti sume, n in return, aku hrp org jgk dpt jg ht aku..
Is it really hard to ask??

Org slalu, knp aku rapat sgt dgn c Khalid 2,
KNP AKU SUKE BKAWAN DGN KHALID??
SBB SELAHA2 PERANGAI DIE PON, AT LEAST DIE TAU JAGA HATI AKU..
XMCM HAMBA2 ALLAH 2 YG CUBA NK NASIHATKAN AKU
KONONNYE AKU NI KUDA TUNGGANGAN OLEH C KHALID 2,
PDHAL DIORG XNMPAK,
DIORG WAT LAGI TRUK PD KWN DIORG SNDRI (SLEN AKU LER)..

AT LEAST KHALID GIVES SOMETHING BACK FOR WHAT HE TAKE..
BUT HIM??!

Org yg nsihatkan aku 2, die xnmpk ape yg die sndri buat,
HE JUST TAKE IT, WITHOUT CONSIDERING THE FEELINGS OF THE ONE
WHOM IS BEING TAKEN!
AND HE THINK THAT GIVING SOMETHING CRAP AND PATHETIC COULD COMPENSATE THE THINGS THAT HE'D TAKEN,
HE'S ABSOLUTELY WRONG!

Kpd sape2 yg trase 2, aku mtk maaf..
coz aku memg xbmksud nk sentap sape2..
Just nk mluahkan perasaan je d bulan pose nh..
supaya bnda nh xblarutan n plahan2 mjadi barah dlm fikiran aku nh..

Aku ske org mcm eddy.. kim.. nor..
Xksh la ape org anggap, or ckp psl diorg.. i always like them..
We can never shut people's mouth..
So why bother concern abt it??

So just ignore it.. As long as we r happy with our lives..
ThankQ guys.. I really appreciate frends like u..

No comments:

Post a Comment