Monday, 7 September 2009

Menjelang hari raye...

Bile dah 2 minggu nak raye nh.. Ingatan pada kg halaman smakin mnebal pulak..
Really rindu dgn family.. Slalu tertanya2 ape yang diorg tgh wat skrg nh..

Kalu dlu2, bile time2 sminggu 2 nk raye nh.. Dah mula prepare ape yg ptot..
Time2 ni, pas sahur mak akan mula bentang tikar di tgh rumah..
Marjerin.. telur.. tepung.. cetak kuih dn mcm2 lg bhan utk buat bskut yg dah dbeli sebelum nh,
akan dkumpulkan segala..
Pastu aku n adik2 akn duk keliling mak sbb nak "tolong".. hehe
Wpun mula2 mak mula2 mrh gak sbb ktorg sbnrnya nk ngacau je.. Tp Last2 die ngalah jgk..

Hehe.. Seronoknya tlg kacau adunan.. mcetak doh.. main tepung n mcm2 lg..
Indahnye knangan mse kck2 dlu..


Kalu nk tau, kitorg stil gunakan cara tradisional kalu nak buat bahulu cermai, sbb mak ckp kalu gne mesin pukul telur 2, bahulu jadi keras..
So bile time mak nk buat bahulu cermai, ktorg la adik beradik tlg ngencap telur dlm tempayan 2..

ngencap sampai lenguh tgn, n bgilir2 dgn adik..

letih sgt pas2, tp hlg kpenatan bile dpt bbuke bahulu mlm 2..
rangup kulitnya n lembut isi kueh bahulu yg mak buat.. trase kepuasannya..

Tapi bile time mak nak bakar bahulu, xde sape pon yg nk dtg dekat.. hehe

sbb asap yg kuar bile sabut tkabar tsgt la tebal n memedihkan..

tapi tgk mak buat rilek je mcm xde ape2.. plek btol..


bile raye, mak rajin buat kueh.. kerepek..

byk jgk yg bli, tp 2utk kueh yg kompleks2 n leceh je..

tapi kalu biskut2 cam cornflake.. tat.. dahlia.. n kerepek2 cam tempeyek.. tumpi.. kueh ros.. bnda2 yg mak dah bese buat nh,
mak wat sendri jer..
rasenye lg puas mkn kalu wat sndri..
n bile wat kueh raye sndri nh, bahang kmeriahan raye lg la trase..
tol x?
n bile tggl sminggu nak raye, mak akn suro mrayau 1 kg.. cari batang2 buluh @ kayu utk djadikan pancang (batang) pelita..
so pegi la aku bsama mrayau mca
ri rumpun2 buluh..
kalu mls nk mrayau, cari kt blakang rumah je..

n of coz la.. bukan aku yg akn potong btg2 kayu 2.. hehe

adik aku yg potong sgala.. aku tlg angkut bwk blik rumah, dan jgk kne pacakkan tiang2 2kt skeliling rumah.. huhu..
pnat weh...

tp zaman skrg nh senang btol sgalanye dh ade kt kdai..xde lgsg thrill myambut rye.. huhu


dlm byk2 juadah tradisional raye, rasenye lemang je yg xpnh lg wat sndri..
sbb mak ckp buat lemang ni leceh..
nk tggu die msk ambk ms semlman..

wpun aku ske mkn lemang, tp jarang dpt mkn sbb family yg len xmnat mende 2..
slalunya bile balik rumah atok br ade diorg hdangkn lemang..
hehe..
xksh la jnji dpt mkn..


2hr sblum raye, wak2 yg plg
memenatkan n mbunuh..
mgemas rumah, mgalihkan perabot yg mane ptot.. pasang kapet..
sgalanye kne dsiapkn..
memg rase nk pengsan, lbh2 lg time nk mbentang kapet2.. huhu.. tp nsb bek la buat rmai2..
hmm... xtau la cmne taun nh mak wat ngan adk je..

ha, n 1lg mase yg aku tggu2, adalah ms utk mngayam ketupat..
sbnrnye mak aku sorg je yg mgayam ktupat..
aku just duk2 c2 tmankan die je..

pas2 borak2 dgn sgala topik yg ade.. lgsg xrase bosan..


mak pnh agak ajar ngayam, tp dlm 10 pcubaan, 1 je yg jadik.. bosan tol

so last2 aku cm praktikkn part yg aku plg terer buat je.. MAKAN! hehe

hehe.. seronok btol mengenang memori mjelang raye nh.. xsabo nk balik..

No comments:

Post a Comment