Monday, 20 July 2009

Aku suke g meeting sem nih..

Aku suke pegi meeting sem nih..
Bukan sebab berminat nak tau agenda mesyuarat, tapi lebih berminat nak tau agenda di "belakang tabir".. hehe
Aku suke tgk 1001 karenah yang ade kt dlm kelas td.. Ada mcm2 jenis org yang datang..
Ala2 macam sidang parlimen pulak.. hehe

Kat barisan pertama, golongan kabinet yg diberi amanah utk memerintah.. Memg diorg memg diva gile la mlm ni.. hoho

Barisan kedua, terdapat 2 blok besar, iaitu di sblh kanan golongan pro-ulama yg konservatif, dan di sebelah kiri pulak golongan pro-erdogan yang sekular merangkap pemegang 2/3 daripada kerusi dewan.. hehe

Barisan ketiga dan keempat, adalah campuran golongan moderate dan sekular yg still bkehendak kepada kepentingan Islam, namun x menolak dasar liberalisasi @ sekularisme...

Dan barisan kelima dan terakhir adalah golongan yg terdiri dari pelbagai pemikiran, spt free-thinker (tengah), golongan moderate (area kanan) dan di hujung sebelah kanan adalah golongan yang bersifat radikal yg lebih autonomist thadap negeri sndri (majoritinye kelate with minoriti selangor)..

So, pertemuan part 4 sem ni memang hebat dgn keputusan yg revolusioner.. Hoho.. Best2 je aku buat analisis politik sendiri.. Tapi memg bnda 2 dah nampak sgt.. Pertemuan kali ni memg mggabungkan hampir semua blok politik yg wujud di kalangan part 4 nih..

Tp aku kcwa gak coz tak kelihatan sayap pemikiran rasionalisme dan para pengkritik politik di dalam mesyuarat kali nih.. Huhu

Lastly, aku nak ucap congrat's pada golongan freethinker kerana diorg memberi cadangan yg hebat dlm mesyuarat kali nih.. "1 World", bagi aku memg sgt2 sesuai kerana terdapat asimilasi dari pelbagai corak pemikiran dan aku dpt lihat unsur "fusion" yg bkal mewarnai dinner kali ni..

Sekian sahaja laporan politik PERDIDSA part 4 kali ni.. Semoga dinner sem ni bakal mjadi antara dinner yg paling GRAND di dlm dinner PERDIPSA..!! (Excited jgk sebenarnye nih.. hehe)

Kepada sesiapa yg mengenai insan yg bernama IPIN, sila ingtkan dia utk mberi kupon aktiviti kpd sume yg dtg mlm nih spt yg dijanjikan.. Salam Hormat dr sy.. X.0.X.0

Friday, 10 July 2009

Now highlighting... prequel of the Da Vinci Code

Really, before reading the Da Vinci Code novel, i thought that the only nemesis that the Vatican had faced over the century was only Islam and the Protestants, and i never knew that there is still some Christians who believed in the most profound truth, the true teaching of God, that is Jesus is merely a teacher.. a preacher.. not more than a prophet!

I also learn from this novel that is was all an effort of a pagan emperor, Constantine who is responsible for the corruption of the true teachings of Jesus with the pagan rituals, an assimilation that has astray all the Christians 300 years after the death of Jesus.. and so many interesting facts and myths of the ancient times are revealed in the novel.. Therefore, i strongly believes that no one should ever missed it, regardless of their religion!


Nevertheless, I was so thrilled to see coming of the prequel of the box-office movie Da Vinci Code, called Angels & Demons.. Really exciting to know what exciting mysteries that Langdon will face in this movie.. But i really, really disappointed that i missed it on the cinemas!! huhu.. Works really kills me in the form of time and opportunity to leisure on the city.. But the frustating pain suddenly is relieved when i found a bookshop that sold all the novels written by Dan Brown..

It was the most exciting day of my life when going to a bookstore.. hahaha.. and of course i bought it all! and i'm sure damn excited to share with all of you about the adventures when im done reading it!! so don't missed it ok?!

Thursday, 9 July 2009

Back to campus...

Tak sangka masa cepat benar blalu.. huhu
dalam diam dah masuk bulan 7.. genap 1 stgh tahun aku brada d cnih..

rase seronok sgt nak kembali ke cnih.. mklumlah.. dah bosan gile keje rasenye..
tapi bile nak abis keje, rase seronok..
bkn sbb dh nak abis keje, tapi sebb ada parti..
hehe
sronok kmpul ramai2..

tapi bile dah balik kampus, mcm2 hal yg blaku..
kne sbilik ngan senior..
aduh ramai gile yg xdpt kolej sem ni.. sabo jela

kelas rasenye ok, cuma kdg2 trase crowded sgt..
al-maklumla 30++ org yg join kelas c..
kesian pulak bl dgr kelas b cuma ade 10 org je..

tapi aku bersyukur, sbb sgala2nya bjalan dgn lancar d cnih..
alhamdulillah, stelh puas cuba bkak ehep, akhirnye dpt gak pmohonan subsidi mkn..
hehe.. bjaya!!