Thursday, 30 April 2009

future.. luck.. what is it exactly???

Future is a very subjective thing. Either we sit alone doing nothing, or we do all things that we could to achieve our dream in the future, it still does not guarantees the outcome of our future..


Some people really working hard, they study very hard, they less thinking about their personal necessities or pleasure, just because they want to have their maximum effort to achieve their ambitions, yet ironically in the end, not all people managed to achieved what they dream of..

It felt like the future has already being written to us. And regardless of all our efforts, it still lays on the hand of God to gave his final verdict - whether u r succeeded or not!

But one thing for sure when dealing with future, you need a better "firearms" to counter it, or more truly, to manipulate and conquered it. And no weapon is effective enough than the stroke of Luck!

For example, when you are studying or preparing for your examinations, what are the probability that the topics in which that you have covered will be questioned in the final exams??
It still depends on luck though, on whatever we are going through in our lives.

There is no absolute fate on every matter!The only thing absolute is: God is exists and He controlled all the absolunity of His creatures..


Therefore, my advice is, dont feel so stressed out or felt too certain on what are your fate on the things you are doing in your daily lives.

There is no such thing is certainty; the only thing existed between you and the fate that you will come throughis GOD!

Hence, do not forget Him, and He will never lose sight of you (means that He will never spared you with bad fate, and under His blessing you will be successful on everything you done on the Earth and Hereafter) ...

Besides,
He is the All-Knows, All-Wise..
Amin..

BEST OF LUCK TO ALL OF MY FRIENDS THAT ARE SITTING FOR THEIR FINAL EXAMS!!
MAY ALL OF YOU PASSED VICTORIOUSLY WITH FLYING COLOURS...!!!

Monday, 27 April 2009

Rintihan seorang HAMBA kepada PENCIPTANYA...

hmm... nape la aku ni kan..
aku xtau ape yg bgolak di dlm hati dn perasaanku ni..
kdg2 aku rase diri aku ni hipokrit sgt..
kdg2 aku benci pd diri sendri..

i dont know why, but this things really gave me the feeling of CRAP upon everything..


but the truth is.. I'M LOST..
which road should i choose?
which path should i take??

I'M LOST.. AND I CANNOT SEE THE PATH IN FRONT EITHER...
it's so pathetic..

tapi aku rase Allah masih sygkn aku..
tp entah mengapa, aku sering membelakangiNya..
entah mengapa, hatiku terasa jauh daripadaNya..
Allah xpnh meninggalkanku, tp aku yg sering meninggalkannya..
Tuhan xpnh mbenciku, tp aku sendiri yg mbenci diriku keranaNya..

ya Allah, ampunilah hambaMu ini..
janganlah Kau sekali2 berpaling daripada hambaMu ini..
janganlah Kau sekali2 memalingkan hatiku dari hidayah dan petunjukMu..
janganlah Kau sekali2 membenciku..

ya Allah..
akulah hambaMu yg xpnh tau rasa bsyukur..
akulah hambaMu yg terjerumus dgn kemunafikan..
akulah hambaMu yg xpnh lupa utk berbuat kemungkaran..
akulah hambaMu ya Allah, yg sering terkeluar dari ajaran dan petunjukMu..
akulah hambaMu yg sering alpa.. leka.. dan sering terjerumus ke lembah kehinaan..
akulah hambaMu yg sering melupaiMu di saat kesenangan..
akulah hambaMu yg sentiasa meminta2 dariMu, namun sentiasa tlupa utk bterima kasih..

ya Allah.. akulah satu2nya hambaMu yg hina ini...
aku bmohon keampunan dariMu..
aku bmohon cahaya petunjukMu ke jalan yg lurus..
aku bmohon keredhaan dariMu, dunia dan akhirat..

ya Allah.. jgnlah Kau skali2 bputus asa thadapku..
kerana aku xkn sekali2 bputus asa thdpMu,
dlm mcari keredhaanMu di dunia dan d akhirat..

ya Allah.. redhailah kehidupanku di dunia ini..
aku bserah segalanya pada ketentuanMu..
sesungguhnya Kaulah yg Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

Amin...

ehm...

Ehm.. laha btol intenet kt library nih.. mcm bodo je..
bukak fster pon xblh, bukak mende lain pon xblh..
tensen aku.. huhu
xtau nak tulis pe sbnrnye kt fster ni..
hari ni b'akhirnye paper bio ku.. pasnih tggal math je je 6hb..
xlama lagi nak balik.. huhu
kdg2 rase cam seronok nak balik..
tp ntah la.. bile dah duk lama2 kt sn.. msti rindu kt cnih pulak..
huhu
harap2 dpt la keje yg baik utk mhabiskn cuti sem nih..
ya Allah bantulah hambemu ini...

Saturday, 4 April 2009

Assalamualaikum..

Sebenarnya aku xtau knp aku tgerak hati nak bukak blog ni.. Mungkin sbb aku tgk org len bukak blog, cam best je diorg kongsi mcm2 cite dlm hidup diorg.. Aku trase bminat nak mblog ni pun pas mbaca blog salah sorg kwn fster merangkp ex-senior uitm ni.. best pulak baca cite2 die..

But the truth is, blogs are created to anyone who want to share their world to the rest of the world.. And the biggest Q is, am i that kind of person? aku xtau ape yg aku nk kongsi dgn kwn2 len, kalu la ada yg mbaca blog aku ni.. Sbb spjg hidup aku, aku xpnh kongsi kisah suka duka hdup aku ni pd sape2 pun, even to my best friend.. bcoz I dont know t to begin with..

Mungkin org lihat hidup aku ni happy go lucky.. Sometimes org tgk aku dgn bbagai perspektif.. Ntahlah.. Aku cuma mmpu mduga.. Aku xtau ape yg org lain lihat pd diri aku.. Slalunya org nampak aku gmbira, tp Allah saja yg tau apa yg tkandung dlm isi hati aku ni.. Mungkin sbb background aku.. Apa yg aku blajar dlm khidupan ni, personaliti seseorg terbentuk dari backgroundnya sendri..

Kadang2 kita cuma mnilai luaran se2org, tapi xtau apa yg die lalui.. We cant judge people based on our own perspective.. Jalan hidup setiap individu bbeza.. Mungkin certain people melihat suatu benda sbg putih, tp ada jgk yg melihat benda yg sama tu sbg hitam.. We cant force the other to see the same way we are..

Aku xtau knp aku tlalu sensitif sgt ttg pkara ni.. Tp yg pastinya, my background teaches me how to become a rebel.. Aku xsuka diajar.. aku xsuka dikritik.. Sampai aku bharap, kalaulah Tuhan memberikan aku suatu pmintaan, aku xnk benda lain, kcuali ingin kembali ke masa lalu.. Byk benda yg aku ingin perbaiki di masa lalu.. Kadang2 aku rase terlalu sedih dgn kisah hidup org2 di sekeliling aku..

Aku redha dengan segala apa yg blaku thadap hidupku.. namun jika aku mendapat pilihan untuk mengubahnya, aku tidak akan teragak2 utk melakukannya.. Even if its means to sacrifice my own life.. Tapi aku rase Tuhan still sygkan aku.. Dia berikn aku ketenangan, petunjuk walaupun aku sering mengingkariNya.. Ya Allah berdosanya aku..

Aku sering terfikir ttg masa lalu, tapi future aku..? Wallahualam.. Aku bserah padaNya..

My 1st Blog

Nak tulis ape ek? laha gile.. huhu